Jort Kelder en het belang van transparantie in financiële beslissingen

In het kader van verantwoordelijkheid en transparantie in financiële en maatschappelijke beslissingen heeft Jort Kelder zich opgemeld als een van de betrokken personen die aandacht besteden aan zorgvuldig omgaan met geld, reputatie en digitale veiligheid. In dit artikel wordt ingegaan op zijn standpunt rondom de Griekse crisis en de betrokkenheid van zowel individuen als bedrijven bij de voorkoming van digitale fraude. De nadruk ligt op de rol van individueel en collectief optreden om maatschappelijk verantwoord beleid te bevorderen.

Griekse crisis en de verantwoordelijkheid van banken

Jort Kelder benadrukt in meerdere uitspraken dat de Griekse crisis niet primair een kwestie is van de staat Griekenland zelf, maar eerder van de grote internationale banken die betrokken zijn bij het financiële systeem. Volgens hem ontspringen de ware veroorzakers van de crisis namelijk aan het gedrag van deze instellingen, die verantwoordelijk zijn voor het uitgeven van leningen en het bepalen van financiële voorwaarden. Kelder benadrukt dat deze banken, en niet de Griekse staat of burgers, zelf moeten opdraaien voor de gevolgen van hun onverantwoorde beslissingen.

Hij benadrukt dat het idee dat Griekenland gered kan worden via internationale hulp een illusie is. In zijn visie zou Nederland, en de EU als geheel, niet verplicht zijn om verder geld te steken in een land dat volgens hem geen duurzame oplossing biedt voor de crisis. Hij stelt dat Nederlandse belastinggeld verder zou moeten worden besteed aan binnenlandse maatregelen, en niet aan het financiële herstel van Griekenland. Hierin is hij het oneens met personen zoals Felix Rottenberg, die wel voorstander is van voortgezette hulp.

Een belangrijk aspect van Kelders kritiek richt zich op de rol van de Nederlandse premier, waarin hij stelt dat de premier de onvermijdelijke uitkomst van de Griekse crisis niet duidelijk genoeg heeft gemaakt. Hierdoor, zo stelt hij, heeft het standpunt van Nederlanders over de Griekse crisis een plek gekregen bij figuren als Geert Wilders, die volgens Kelder een extreem standpunt vertegenwoordigt. In zijn uitzending op De Wereld Draait Door benadrukt Kelder dat hij treurt over het feit dat een dergelijke figuur het standpunt van veel burgers moet vertolken.

Digitale fraude en het belang van aandacht

Naast de Griekse crisis heeft Jort Kelder zich ook betrokken gemaakt bij het probleem van digitale fraude via platforms zoals Facebook. In samenwerking met andere bekende Nederlanders roept hij op tot strengere maatregelen tegen het gebruik van nepaccounts en verfraaide advertenties die consumenten verleiden tot frauduleuze investeringen, met name in cryptovaluta.

In een uitzending van EenVandaag beschrijft Kelder hoe hij zelfs persoonlijk slachtoffer is geworden van dergelijke praktijken. Hij stelt dat hij door het maken van aangifte tegen Facebook en andere betrokken partijen in staat is geweest om het probleem te verder professionaliseren en het zichtbaar te maken voor het Openbaar Ministerie en politie. Kelder benadrukt dat dit een principiële kwestie is van burgerrechten en digitale veiligheid.

De manier waarop de algoritmen van sociale media platforms werken, speelt volgens hem een rol in de verspreiding van dergelijke advertenties. Hij verduidelijkt dat als hij persoonlijk in het nieuws was, het aantal meldingen van frauduleuze advertenties met zijn naam exponentieel toeneemt. Dit laat zien hoe eenvoudig het is voor oplichters om mensen met bekende namen en gezichten te gebruiken om vertrouwen te creëren en daarmee geld los te peuteren.

Facebook reageerde op de kritiek door te benadrukken dat zij actief bezig zijn met verbeteringen op het gebied van detectie en verwijdering van nepaccounts. Zij stellen dat het een complexe uitdaging is om de schending van hun beleid te voorkomen, aangezien veel advertenties afkomstig zijn van gehackte of nepaccounts. Hoewel Kelder en andere BN’ers benadrukken dat dit niet voldoende is, is het duidelijk dat het thema van digitale veiligheid op de agenda komt.

Verantwoordelijkheid en burgerparticipatie

Kelder benadrukt in zijn analyses regelmatig het belang van burgerparticipatie en verantwoordelijkheidsneming. Zowel op het gebied van financiële beleid als bij het opsporen en verhelpen van digitale fraude benadrukt hij dat individuen een rol kunnen spelen, maar dat ook overheidsinstanties en bedrijven verantwoordelijk zijn voor de implementatie van maatregelen.

In zijn uitzendingen benadrukt hij bijvoorbeeld dat het niet de verantwoordelijkheid van de consument is om zich volledig te beschermen tegen digitale bedreigingen, maar dat platforms zoals Facebook en Facebook Marketplace hun verantwoordelijkheid moeten nemen door betere filters en detectiesystemen in te zetten. Daarnaast benadrukt hij dat het belangrijk is dat slachtoffers van fraude zich niet schamen om aangifte te doen en dat er steeds meer slachtoffers zijn die hulp nodig hebben.

Rosa Jansen van Slachtoffershulp Nederland benadrukt in dezelfde context dat het aantal slachtoffers van online oplichting stijgt, en dat het belangrijk is om slachtoffers te ondersteunen en hen te motiveren om de daders aan te geven. Kelder benadrukt dat hij zich bewust heeft aangemeld bij de afdeling en dat hij het belang van collectieve actie benadrukt.

Conclusie

Jort Kelder benadrukt in zowel zijn analyses van de Griekse crisis als zijn betrokkenheid bij digitale fraude het belang van transparantie, verantwoordelijkheid en burgerparticipatie. Zijn kritiek richt zich op het feit dat zowel politici als grote bedrijven verantwoordelijk zijn voor het creëren van systemen die burgers kunnen beschermen en ondersteunen. Tegelijk benadrukt hij dat individuen zelf ook een rol kunnen spelen door aangifte te doen en bewust te worden van risico’s.

Zijn betrokkenheid bij zowel economische beleidsvragen als digitale veiligheid toont aan dat hij zich bewust maakt van de bredere maatschappelijke context. Kelder benadrukt dat het niet voldoende is om individuen alleen verantwoordelijk te houden voor hun keuzes, maar dat systemen en instellingen een rol moeten spelen in het creëren van een veilige en eerlijke maatschappij. Zijn acties en analyses tonen aan dat het belangrijk is om kritisch te blijven en om maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen, zowel op individueel als collectief niveau.

Bronnen

  1. Jort Kelder: Wilders heeft het standpunt van veel Nederlanders
  2. BN’ers willen dat Facebook optreedt tegen advertentiefraude
  3. Stijlforum Forum Discussies

Related Posts