Riolering en verstoppingen in gemeente Midden-Groningen: Beleid, aanpak en oplossingen
De riolering is een essentieel onderdeel van de openbare infrastructuur en speelt een cruciale rol in het veilig en efficiënt afvoeren van afvalwater. In gemeente Midden-Groningen is het beleid rond verstoppingen en het beheer van het rioleringssysteem duidelijk geregeld. Dit artikel bespreekt de belangrijkste aspecten van het beleid, de aanpak bij verstoppingen, de verantwoordelijkheden en de mogelijke oplossingen. De informatie is gebaseerd op de beschikbare bronnen, waaronder het Water- en Rioleringprogramma (WRP) en andere documenten van de gemeente.
Belang van riolering in Midden-Groningen
Riolering is een vanzelfsprekende voorziening, maar heeft een belangrijke functie in de maatschappij. Het zorgt ervoor dat afvalwater, hemelwater en grondwater op de juiste manier worden afgevoerd. In de gemeente Midden-Groningen, waar 65.173 inwoners wonen, is het rioleringssysteem van groot belang. Het systeem omvat 587 km vrijverval riolering, 14 km druk- en persriolering, 435 IBA-systemen, 566 kleine en grote gemalen en heeft een vervangingswaarde van ongeveer 250 miljoen euro.
Het systeem is gedeeltelijk opgebouwd uit oude riolen, die vaak niet volledig waterdicht zijn en daardoor drainerend werken. Bij vervanging van deze riolen door nieuwe waterdichte riolen is het daarom gewenst een drainagevoorziening aan te brengen. Particulieren moeten desgewenst hierop kunnen aansluiten of op het bij vervanging aanleggen. In sommige gevallen kan worden besloten, enkele jaren vóór een rioolvervanging, het grondwaterpeil te monitoren door het plaatsen van een peilbuis.
Wat te doen bij een verstopping in het riool
In geval van een verstopping in het riool is het belangrijk om te weten of de verstopping van uzelf of van de gemeente is. Dit kan worden vastgesteld door het erfscheidingsputje op te graven. Als het putje vol water staat, kan dit melden bij de gemeente. De gemeente zal de verstopping dan verhelpen. Als blijkt dat de verstopping in het gemeentelijk riool veroorzaakt is door onjuist gebruik van het particulier riool, dan zullen de kosten voor rekening van de veroorzaker komen. Laat u werkzaamheden door derden uitvoeren, dan zijn de kosten altijd voor uw eigen rekening.
Staat er geen water in het putje, dan zit de verstopping in het gedeelte op uw eigen perceel. U kunt de verstopping dan zelf verhelpen of een bedrijf inschakelen. Het is belangrijk om te weten dat een verstopping in het hoofdriool of op openbaar terrein vaak gecorrigeerd moet worden door de gemeente.
Verantwoordelijkheden bij verstoppingen
De gemeente draagt zorg voor de kwaliteit van de openbare ruimte en het woon- en leefmilieu. De invulling van de genoemde belangen reikt verder dan de gemeentelijke inspanningen en omvat ook taken van andere overheden. De gemeente is verantwoordelijk voor de inzameling en het transport van (stedelijk) afvalwater dat vrijkomt bij de binnen het grondgebied van de gemeente gelegen percelen. Ook is de gemeente verantwoordelijk voor de doelmatige inzameling en verwerking van afvloeiend hemelwater.
De gemeente draagt ook zorg voor het nemen van maatregelen om structureel nadelige gevolgen van de grondwaterstand te voorkomen of te beperken. Dit geldt ook voor de omgeving van het openbare terrein. De gemeente is aanspreekpunt voor de burger en behandelt grondwaterklachten.
Oplossingen bij verstoppingen en het beheer van het rioleringssysteem
Het beheer van het rioleringssysteem is van groot belang. Het systeem is onderdeel van de waterketen en maakt deel uit van het watersysteem. Alle onderdelen zijn met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar. Samen met de andere waterketenpartners zoeken wij continu naar een zo optimaal mogelijk functionerende afvalwaterketen tegen zo laag mogelijke kosten. Dat doen wij zowel op het gebied van investeringen als beheeractiviteiten.
Er zijn verschillende manieren om verstoppingen op te lossen. Een optie is het inschakelen van een bedrijf dat zich bezighoudt met het ontstoppingsbedrijf. Een andere optie is het zelf oplossen van het probleem. Bij herhaalde verstoppingen is het verstandig dat u het ontstoppingsbedrijf opdracht geeft voor het uitvoeren van een inspectie.
Samenwerking en afstemming met andere disciplines
Iedere ingreep in de openbare ruimte wordt afgestemd met de andere disciplines binnen de gemeente, zodat de aanpak altijd integraal is. Dat werkt vertragend, maar is het meest doelmatig en leidt tot het beste eindresultaat voor onze gemeente. Het is belangrijk om te weten dat het systeem grotendeels opgebouwd is uit oude riolen, die vaak niet volledig waterdicht zijn. Bij vervanging van deze riolen door nieuwe waterdichte riolen is het daarom gewenst een drainagevoorziening aan te brengen.
De gemeente Midden-Groningen participeert in het samenwerkingsverband in de gehele regio en in cluster “Groningen Oost” met gemeenten: Veendam, Pekela, Stadskanaal, Oldambt en Westerwolde en waterschap Hunze en Aa’s. Per onderwerp wordt beoordeeld of samenwerken een meerwaarde heeft. In dat geval wordt dat opgepakt in dit verband.
Kosten en financiering van het rioleringssysteem
De gemeente draagt zorg voor de kwaliteit van de openbare ruimte en het woon- en leefmilieu. De invulling van de genoemde belangen reikt verder dan de gemeentelijke inspanningen en omvat ook taken van andere overheden. De gemeente is verantwoordelijk voor de inzameling en het transport van (stedelijk) afvalwater dat vrijkomt bij de binnen het grondgebied van de gemeente gelegen percelen. Ook is de gemeente verantwoordelijk voor de doelmatige inzameling en verwerking van afvloeiend hemelwater.
De kosten van het systeem worden geregeld door het Water- en Rioleringprogramma (WRP), dat is opgesteld in overleg met het waterschap. Het WRP bevat informatie over de opgaven in het water- en rioolsysteem, waaronder kwaliteit, afvoer van hemelwater en de normen in het kader van een klimaatrobuuste leefomgeving.
Conclusie
De riolering is een essentieel onderdeel van de openbare infrastructuur en speelt een cruciale rol in het veilig en efficiënt afvoeren van afvalwater. In gemeente Midden-Groningen is het beleid rond verstoppingen en het beheer van het rioleringssysteem duidelijk geregeld. De gemeente draagt zorg voor de kwaliteit van de openbare ruimte en het woon- en leefmilieu. Bij verstoppingen is het belangrijk om te weten of de verstopping van uzelf of van de gemeente is. De gemeente is verantwoordelijk voor de inzameling en het transport van (stedelijk) afvalwater dat vrijkomt bij de binnen het grondgebied van de gemeente gelegen percelen.
Bronnen
Related Posts
-
Asbestverwijdering en riolering: Veiligheid, kosten en technieken
-
Riolering aanleggen in Zwolle: Een duurzame oplossing voor moderne woningen
-
Riolering Kapot in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Verantwoordelijkheden
-
Riolering in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Onderhoud
-
Riolering in de Eikeboomstraat: Herstel, uitdagingen en toekomstplannen
-
Zwembad aanleggen in de tuin: een handleiding voor ouders en educatoren
-
Zwarte vliegjes bij riolering: oorzaken, herkenning en bestrijding
-
Zwart water in de riolering: Wat betekent het en hoe wordt het afgevoerd?