Aanpassingen aan achterpaden en riolering in de gemeente Nissewaard

De gemeente Nissewaard staat bekend om haar uitgebreide plannen voor het verbeteren van de leefomgeving en de infrastructuur. In het kader van de herontwikkeling van bepaalde gebieden, zoals het gebied rondom de Julianastraat en de Emmastraat, zijn er aandacht besteed aan de aanpassing van achterpaden en de riolering. Deze maatregelen zijn van belang voor de kwaliteit van het wonen en de duurzaamheid van de wijk. De informatie uit de bronnen laat zien dat de gemeente zowel de fysieke structuur als het ecologische evenwicht in de gaten houdt bij de uitvoering van deze projecten.

Aanpassingen aan achterpaden

Een van de belangrijkste onderdelen van de herontwikkeling is de verbetering van de toegang tot woningen via de achterpaden. In het kader van de reconstructie van Beverveen, dat onderdeel is van de herontwikkeling van de wijk Waterland in Spijkenisse, worden de achterpaden opgeknapt. Dit is een initiatief van de gemeente Nissewaard, die in overleg is gegaan met de bewoners.

De achterpaden worden opgehoogd, en indien nodig wordt er een kolk op de juiste hoogte geplaatst. Een kolk is een put waar het regenwater opgevangen wordt en deze put wordt aangesloten op het riool. Iedere bewoner die een stukje achterpad in bezit heeft, ontvangt een brief. Het is de bedoeling dat elke eigenaar van een achterpad meedoet. De eigenaar zal ook een financiële bijdrage moeten doen. De bijdrage is naar rato van de grootte van het bezit. De ene eigenaar heeft een groter gedeelte van het achterpad in bezit dan een ander. Alleen als alle eigenaren van een achterpad akkoord zijn met de bijdrage wordt het achterpad in opdracht van de gemeente opgeknapt. De gemeente zal na afloop van de werkzaamheden een factuur sturen naar de betreffende eigenaar.

Invloed van de aanpassingen op de leefomgeving

De herontwikkeling van de achterpaden heeft ook invloed op de leefomgeving van de bewoners. Het is van belang dat de aanpassingen zorgen voor een veilige en comfortabele toegang tot de woningen. Daarnaast is er ook aandacht voor de ecologische impact van de werken. In het kader van de sloop van de voormalige woningen en school is een quickscan en aanvullend onderzoek uitgevoerd naar vleermuizen, gierzwaluw en huismus. Het onderzoek is gedaan conform het vleermuisprotocol en de richtlijnen uit de soortenstandaarden van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Uit het onderzoek blijkt dat binnen het plangebied geen verblijfplaatsen en/of belangrijke onderdelen van vliegroutes van vleermuizen zijn aangetroffen. Wel zou het plangebied onderdeel kunnen zijn van een foerageergebied. In de directe omgeving van het plangebied zijn echter voldoende alternatieve foerageergebieden aanwezig. Op basis van deze bevindingen wordt gesteld dat de voorgenomen bouwplannen naar verwachting geen nadelige effecten zullen hebben op vleermuizen.

Invloed op de riolering

Naast de aanpassingen aan de achterpaden is ook de riolering van belang bij de herontwikkeling. In het kader van de ontwikkeling van de woningen wordt rekening gehouden met de verkeersafwikkeling en de riolering. De woningen worden grotendeels binnen de bestaande verkeersstructuur geplaatst. Het plangebied wordt omsloten door de bestaande straten, en tussen de bebouwing wordt een parkeerterrein aangelegd dat ontsloten wordt op de Emmastraat. Deze aansluiting is zodanig gesitueerd dat overlast voor woningen van auto's die het parkeerterrein in het donker verlaten (lichthinder) zoveel mogelijk wordt voorkomen. De beoogde aansluiting ligt op circa 25 meter van het kruispunt met de Julianastraat. Via deze straat zijn de hoofdontsluitingswegen eenvoudig te bereiken.

De ontwikkeling leidt niet tot negatieve effecten op de instandhoudingsdoelstellingen voor de kwalificerende soorten en typen uit Natura 2000-gebieden. Gezien bovenstaande conclusies staat de Wnb en het beleid van de provincie, de uitvoering van het plan niet in de weg. De ontwikkeling leidt ook niet tot negatieve effecten op de waterhuishouding. Het plangebied ligt binnen het beheersgebied van het waterschap Hollandse Delta, verantwoordelijk voor het waterkwantiteits- en waterkwaliteitsbeheer. Bij het tot stand komen van dit bestemmingsplan wordt overleg gevoerd met de waterbeheerder over de voorgestane ontwikkeling.

Invloed op de woningmarkt

De herontwikkeling heeft ook invloed op de woningmarkt. In de woningmarktverkenning van de subregio Voorne-Putten blijkt een grote behoefte aan de woonmilieus suburbaan grondgebonden, dorps en landelijk. De nieuwe buurt kan getypeerd worden als dorps woonmilieu met onder andere afwisselende bouw met een mix van huur en koop. Het sluit daarom aan bij de behoefte vanuit de regio.

De woningmarktverkenning van de subregio Voorne-Putten geeft een overzicht van de behoefte aan woningen en woonmilieus. De woonvisie van Voorne-Putten stelt als ambitie om 'voor alle inwoners van Voorne-Putten te kunnen voorzien in een geschikte woning - passend bij de levensfase en de wensen voor woning en woonmilieu - en een betaalbare woning, passend bij de financiële mogelijkheden en wensen.' Om de woningen goed aan te sluiten bij het aanbod in de bestaande kern wordt in het bouwplan zorg gedragen voor een afwisselende bouw met meerdere woningtypologieën, alsmede differentiatie in huur en koop, en gerichte voorzieningen voor senioren.

Invloed op de openbare ruimte

De herontwikkeling heeft ook invloed op de openbare ruimte. In het kader van de reconstructie van Beverveen worden de openbare ruimtes aangepakt. Er wordt in vier fasen in de wijk gewerkt. De werkzaamheden in Beverveen starten nadat de werkzaamheden in Ottersveen klaar zijn. De straten, het groen en de openbare verlichting worden aangepakt. Ongezonde bomen die schade kunnen veroorzaken worden vervangen. De weg, de stoep en de parkeerplaatsen worden opgeknapt met nieuw materiaal en er worden nieuwe lantaarnpalen geplaatst met zuinige ledverlichting. Ook wordt de bestaande fietsbrug vervangen, ter hoogte van kruising Hekelingseweg/Heemraadlaan.

De openbare ruimte wordt opgeknapt met nieuwe materialen. De straten worden bestraten met nieuw materiaal, en de straten worden opgehoogd met ongeveer vijftien centimeter. Er wordt herinrichting van de weg en het aanleggen van extra parkeerplaatsen uitgevoerd. Het vervangen en snoeien van planten, het kappen en aanplanten van een aantal bomen, het vervangen van verlichting, het verwijderen of vervangen van straatmeubilair, en het verwijderen of vervangen van speeltoestellen zijn ook onderdeel van de werkzaamheden.

Conclusie

De gemeente Nissewaard heeft in het kader van de herontwikkeling van bepaalde gebieden aandacht besteed aan de aanpassingen aan de achterpaden en de riolering. Deze maatregelen zijn van belang voor de kwaliteit van het wonen en de duurzaamheid van de wijk. De aanpassingen aan de achterpaden en de riolering hebben invloed op de leefomgeving van de bewoners, de ecologische impact van de werken, de verkeersafwikkeling, de waterhuishouding, de woningmarkt, en de openbare ruimte. De gemeente zorgt voor een veilige en comfortabele toegang tot de woningen, en houdt rekening met de ecologische impact van de werken. De herontwikkeling heeft ook invloed op de woningmarkt en de openbare ruimte.

Bronnen

  1. Gemeente Nissewaard
  2. Reconstructie Beverveen
  3. Beoordeling van de invloed van woningbouw op de natuur
  4. Herontwikkeling van de Julianastraat
  5. Woningmarktverkenning subregio Voorne-Putten

Related Posts