Gemaakte riolering in gemeente Roermond: regels, technieken en praktijk

De gemeente Roermond is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het gemeentelijke rioleringssysteem. Dit omvat onder meer het verzamelen, transporteren en zuiveren van afvalwater, hemelwater en grondwater. De gemeente heeft ook een zorgplicht voor de afvoer van hemelwater van particuliere percelen, mits dit niet redelijkerwijs van de perceeleigenaar kan worden verwacht. De verantwoordelijkheid voor het afvoeren van hemelwater ligt in eerste instantie bij de perceeleigenaar, die zelf zorg moet dragen voor het verwerken van het water op zijn eigen perceel. Dit kan door hergebruik van het water, infiltratie in de bodem of het bergen van het water in bijvoorbeeld een vijver. Wanneer dit niet mogelijk is, moet de gemeente een voorziening voor verwerking van het hemelwater verzorgen, mits dat doelmatig is.

De gemeente Roermond heeft een verordening opgesteld voor de afvoer van hemel- en grondwater. Deze verordening treedt in werking na bekendmaking. De verordening bevat verschillende categorieën voor waterberging, namelijk categorie hoog, middel en laag. Deze categorieën geven aan hoeveel water per oppervlakte-eenheid moet worden afgevoerd. De verordening bevat ook een stroomdiagram voor waterberging bij nieuw verhard oppervlak. De definitie van nieuw verhard oppervlak is oppervlak van bouwwerken en verharding die worden gebouwd of aangelegd na inwerkingtreding van deze verordening, met inbegrip van het bouwen en aanleggen na verwijdering.

De gemeente Roermond is ook verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het rioolstelsel op gemeentegrond. De bewoners zijn verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de riolering op hun eigen terrein. Bij een verstopping van het riool is het belangrijk om eerst te achterhalen waar de verstopping precies zit. Dit kan worden gedaan door het ontstoppingsputje op te zoeken en vrij te graven. Het ontstoppingsputje ligt meestal bij de erfgrens van de woning of tuin. Is het ontstoppingsputje droog, dan zit de verstopping op eigen terrein. In dat geval is de bewoner of de verhuurder zelf verantwoordelijk voor het (laten) verhelpen van de verstopping. Is er water in het putje, dan zit de verstopping op gemeentelijk terrein. In dat geval is het aan te raden contact op te nemen met de gemeente via het telefoonnummer 14 0475.

De gemeente Roermond biedt ook een subsidie aan voor het afkoppelen van regenwater. Hierbij gaat het om het afkoppelen van regenwater van het gemeentelijke riool. De gemeente biedt ook informatie over het aanleggen van een gescheiden riolering. Hierbij wordt het vuile water naar de zuiveringsinstallatie gestuurd en het schone water blijft in de wijk. Dit is belangrijk, omdat het zuiveren van al dat water veel energie kost en het riool bij flinke regenbuien soms niet al het water verwerkt. Daardoor kan er water op straat komen te staan.

De gemeente Roermond heeft ook een verordening opgesteld voor de heffing en de invordering van de rioolheffing. Deze verordening bevat definities en uitleg over het begrip gemeentelijke riolering. Het begrip gemeentelijke riolering is veel ruimer dan alleen de riolering op zich. Het gaat om alle voorzieningen die worden getroffen om te voldoen aan de wettelijke zorgplichten. Daaronder vallen onder andere rioleringspijpen en kolken, maar ook voorzieningen tegen grondwateroverlast en individuele behandelingssystemen (iba’s).

In de gemeente Roermond is het mogelijk om een riolering te laten reinigen of te laten ontstoppen. Dit kan worden gedaan met behulp van geavanceerde inspectiecamera’s, waarmee de precieze locatie en aard van het probleem in de riolering kunnen worden bepaald. De riolering kan worden gereinigd met water onder hoge druk, gefreesd of gestraald, zodat deze weer tot zijn originele diameter wordt hersteld. Bij het renoveren van rioleringen wordt uitsluitend gebruikgemaakt van hoogwaardige materialen. Na afloop worden de nieuwe riool-infrastructuur nauwkeurig gedocumenteerd en de bestrating en/of tuin in ere hersteld.

De gemeente Roermond heeft ook een verordening opgesteld voor de afvoer van hemel- en grondwater. Deze verordening bevat een toelichting over de redenen waarom deze verordening is opgesteld. Klimaatverandering heeft gevolgen die merkbaar zijn in de gemeente Roermond. Het wordt natter en de kans op wateroverlast neemt door toename van neerslag en intensiteit van buien toe. In de zomer ontstaat doorgaans wateroverlast door kortdurende hevige neerslag en in de winter ontstaat wateroverlast als gevolg van langdurige neerslag. Doel van deze verordening is om deze vormen van wateroverlast en de daarmee gepaard gaande schade zoveel mogelijk te voorkomen om de leefbaarheid op peil te houden.

Bronnen

  1. Verordening rioolheffing Roermond 2024
  2. Riolering en water
  3. Gemeente Gulpen-Wittem
  4. Lijst met alle Nederlandse gemeenten en werkorganisaties
  5. Riolkosten Roermond
  6. Gemeente Nijmegen
  7. Gemeente-wijzer
  8. Verordening afvoer hemel- en grondwater gemeente Roermond
  9. Taken van een gemeente
  10. Locatie van het gemeentehuis in Rotterdam

Related Posts