Hoe weet je of de fundering van jouw woning goed is en wat je erbij kunt doen

De fundering is de basis van elk huis en bepaalt in grote mate de stabiliteit, duurzaamheid en veiligheid van de woning. Vooral in het licht van klimaatverandering, waarbij droogte en bodemdaling toenemen, wordt het belang van een goed functionerende fundering steeds groter. Toch blijkt bij woningaankoop vaak weinig aandacht te worden besteed aan de kwaliteit van de fundering. In dit artikel bespreken we hoe je als huiseigenaar of koper kunt bepalen of de fundering van jouw woning goed is, wat de tekenen zijn van mogelijke funderingsproblemen, en wat je erbij kunt doen als er sprake is van aandachtspunten. We richten ons hierbij uitsluitend op de informatie die in de gegeven contextdocumenten staat, en stellen duidelijk de betrouwbaarheid van de bronnen vast.


Inleiding: Waarom is de fundering zo belangrijk?

De fundering van een woning vormt de ondersteuning die ervoor zorgt dat het gebouw stabiel blijft op de grond. Zonder een goed ontworpen en uitgevoerde fundering is een huis vatbaar voor scheuren, instorting, en andere structurele schade. In risicogebieden zoals Rotterdam, Amsterdam, Zevenaar en Gouda is de kans op funderingsproblemen groter, vooral bij huizen met houten paalfunderingen. Klimaatverandering verergert deze problemen door droogte en bodemdaling. Het is daarom belangrijk dat huiseigenaren weten welk type fundering hun woning heeft, zodat zij eventuele risico’s kunnen beoordelen en nodige maatregelen kunnen nemen.

Bij renovaties, uitbreidingen of bouwprojecten is het weten van de fundering essentieel voor de veiligheid en het succes van het project. Huiseigenaren kunnen bij hun gemeente informatie opvragen of een postcodecheck uitvoeren om het type fundering van hun woning te achterhalen.


Hoe weet je of de fundering goed is?

Als je een huis koopt, wil je natuurlijk wel dat het blijft staan. Dat maakt de fundering van groot belang. Aandacht voor mogelijke problemen met de fundering tijdens de aankoop van een woning wordt alleen maar urgenter, nu de risico’s op funderingsproblemen toenemen door klimaatverandering. Goed inzicht in de staat van de fundering kan je een hoop ellende schelen en hoge kosten besparen.

1. Laat de fundering controleren door een constructeur

Een goede methode om te controleren of de fundering van een woning goed is, is het betrekken van een constructeur. Deze expert kan de bestaande bouwtekeningen en berekeningen bekijken en hieraan zien of de fundering goed is geplaatst. Een constructeur kan ook beoordelen of er sprake is van aandachtspunten, zoals een onvoldoende diepte of een ontwerp dat niet geschikt is voor de bodemomstandigheden in de regio.

Een constructeur is ook belangrijk bij het maken van een fundering. Hij zorgt ervoor dat het ontwerp zo efficiënt mogelijk is, en zo goedkoop mogelijk, zonder dat dit ten koste gaat van de veiligheid. Een goede constructeur maakt een efficiënt ontwerp van jouw fundering. Een paal minder bespaart namelijk al snel rond de €750,-. Hiermee verdient een goede constructeur zichzelf terug.

2. Controleer de bouwtekeningen en berekeningen

Wanneer een fundering al geplaatst is, zoals bij een woning die je wilt kopen, is het verstandig om te kijken naar de oorspronkelijke bouwtekeningen en berekeningen. Deze documenten geven informatie over de mate waarin de fundering is ontworpen, hoeveel belasting het moet dragen, en of het ontwerp aansluit bij de actuele bodemomstandigheden.

Een constructieberekening is hierbij cruciaal. Zelfs als de fundering op het oog goed functioneert, kan het maken van een berekening helpen bij het verifiëren van veiligheid en stabiliteit. Het voordeel van het laten maken van de berekening is echter dat je de verantwoordelijkheid van de fundering overdraagt aan de constructeur. Jij hebt dan namelijk laten zien dat je er alles aan hebt gedaan om de constructie zo veilig mogelijk te bouwen.

3. Blijf op de hoogte van klimaatverandering en bodemveranderingen

De staat van de fundering kan ook beïnvloed worden door klimaatverandering. Droogte, bodemdaling, en veranderende grondwaterpeilen kunnen leiden tot funderingsproblemen. In risicogebieden is het daarom verstandig om regelmatig te controleren of de fundering nog goed functioneert. In sommige gemeentes is er een funderingsloket waar je informatie kunt opvragen over mogelijke funderingsproblemen in jouw regio.

Als je in een gemeente woont waar geen funderingsloket is, kun je terecht bij het Nationaal Funderingsloket van het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF). Het KCAF brengt aan de hand van meldingen in kaart welke panden aan het verzakken zijn.


Teken van funderingsproblemen

Een gezonde fundering is essentieel voor de stabiliteit van je woning. Maar hoe weet je wanneer er iets mis is met je fundering? Gelukkig zijn er een aantal duidelijke signalen die je kunnen waarschuwen voor funderingsproblemen. Als je deze tekenen vroeg herkent, kan je ernstige schade én hoge kosten voorkomen.

1. Scheuren in muren en vloeren

Scheuren in muren en vloeren zijn een van de meest voorkomende tekenen van funderingsproblemen. Vooral als de scheuren schuin lopen of breder worden, kan dit duiden op een verzakking van de fundering. Scheuren zijn niet alleen lelijk, maar kunnen ook grotere structurele problemen aangeven. Let daarom goed op scheuren bij deuropeningen, ramen en in de hoeken van kamers.

2. Zakken van vloeren

Merk je dat bepaalde delen van je vloer niet meer gelijk liggen? Dit kan een subtieler teken zijn, maar is zeker een waarschuwingssignaal. Als je vloer begint te hellen of golven vertoont, kan dit betekenen dat de fundering zijn draagkracht verliest. Dit kan zelfs zover gaan dat deuren en ramen niet meer goed sluiten.

3. Moeilijk sluitende ramen en deuren

Heb je moeite met het openen of sluiten van ramen en deuren die voorheen prima werkten? Dit probleem kan ontstaan doordat de fundering ongelijk begint te verzakken, wat invloed heeft op het kozijnwerk. Hoewel het op het eerste gezicht onschuldig lijkt, kan dit een aanwijzing zijn dat de structuur van je huis zich begint te vervormen.


Wat kun je doen als je funderingsproblemen detecteert?

Als je erachter komt dat je fundering problemen heeft, zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen, afhankelijk van de ernst van het probleem.

1. Funderingsonderzoek door een bouwkundige

Funderingsonderzoek is een ingrijpend onderzoek door een bouwkundige, waarbij de fundering gedeeltelijk wordt uitgegraven. Dit is vooral verstandig als je in een rijtjeshuis of twee-onder-een-kapwoning woont, waarbij samenwerking met buren essentieel is. In je eentje de fundering laten herstellen kan namelijk schade veroorzaken bij buurhuisjes.

2. Verhoging van het grondwaterpeil

Als de fundering van je woning houten palen bevat, kan het helpen om het grondwaterpeil te verhogen. Palen blijven langer sterk als ze onder water staan, en droogte kan leiden tot rotting en instorting. De lokale overheid moet in actie komen om het grondwaterpeil blijvend te verhogen.

3. Nieuwe fundering

Als de palen te zwak zijn, is een nieuwe fundering nodig. Hiervoor zijn nieuwe heipalen nodig, die in gedeeltes onder het huis in de grond worden gebracht. Op de heipalen komt een stevige plaat van beton. Zo komt je huis op een soort tafel te rusten. Een nieuwe fundering voor een kleine woning kost algauw 60.000 euro, voor een grote woning 100.000 euro of meer.

4. Financiële verantwoordelijkheid

Het is belangrijk te weten wie verantwoordelijk is voor funderingsherstel. Als je in een woning woont waarbij de fundering problemen vertoont, is het verstandig om te kijken of de verkoop of bouw niet met aandachtspunten is gebeurd. In sommige gevallen kan de verkooppartij of bouwbedrijf verantwoordelijk zijn voor herstel.


Funderingsproblemen en de verkoopwaarde van je woning

Funderingsproblemen kunnen ook impact hebben op de verkoopprijs van je woning. Volgens een recente studie van onder meer ABN Amro en onderzoeksbureau Brainbay, wordt in slechts 2,2 procent van de verkoopteksten de kwaliteit van de fundering benoemd. Dit betekent dat kopers vaak geen duidelijke informatie hebben over de fundering van een woning.

Een huis met slechte fundering levert volgens het onderzoek van Business Insider €47.000 minder op dan een vergelijkbaar huis met een goede fundering. Dit maakt het verstandig om tijdens de aankoop van een woning extra aandacht te besteden aan de fundering. Goed inzicht in de staat van de fundering kan je een hoop ellende schelen en hoge kosten besparen.


Funderingsproblemen voorkomen bij nieuwbouw

Als je een huis bouwt of laat bouwen, zijn er maatregelen die je kunt nemen om funderingsproblemen te voorkomen. Een van de belangrijkste stappen is het maken van een goed ontwerp van de fundering. Dit moet gebeuren met behulp van een constructeur, die ervoor zorgt dat het ontwerp veilig en efficiënt is.

Voor nieuwbouw is het belangrijk dat je je bouwwensen goed duidelijk voor jezelf hebt. Bespreek dit met bijvoorbeeld je partner en schrijf deze wensen ook op zodat ze voor jezelf duidelijk blijven. Daarnaast is het verstandig om een verbouwplanning, een verbouw budget en een financieringsplan te maken. Dit helpt je tijdens de verbouwing goed op weg en zal ervoor zorgen dat je niet te veel geld uitgeeft.

Een erg belangrijk punt dat veel mensen vaak vergeten is om de verbouwplannen met je buren te bespreken. Ze zeggen niet voor niets: een goede buur is beter dan een verre vriend. Als je een verbouwing of uitbreiding van je huis plaatst, kunnen buren belangrijke informatie delen over de bodem in jouw omgeving.


Funderingsherstel: Kies voor professionele hulp

Als funderingsproblemen worden geconstateerd, is het verstandig om professionele hulp in te richten om de schade te beheersen en de woning veilig en duurzaam te maken. Funderingsherstel is een ingrijpende en dure maatregel, maar het kan ook noodzakelijk zijn om de veiligheid van jouw woning te waarborgen.

Bij het kiezen van een professional is het verstandig om te kijken naar de ervaring, betrouwbaarheid en geloofwaardigheid van de partij. Een goede constructeur of bouwkundige heeft ervaring met funderingsproblemen en kan een effectieve en duurzame oplossing bieden. Zorg er ook voor dat de herstelmethode aansluit bij de bouwtechniek en de huidige situatie van de woning.


Conclusie

De fundering van een woning is de basis voor de stabiliteit, veiligheid en duurzaamheid van het gebouw. Het is daarom van groot belang om te controleren of de fundering goed is, vooral bij woningaankoop of renovatieprojecten. Door het betrekken van een constructeur, het bekijken van de bouwtekeningen en berekeningen, en het letten op duidelijke signalen van funderingsproblemen, kun je vroegtijdig actie ondernemen om schade en kosten te voorkomen.

In risicogebieden is het extra belangrijk om regelmatig te controleren of de fundering nog goed functioneert. In combinatie met klimaatverandering, kunnen droogte en bodemdaling leiden tot funderingsproblemen. In dergelijke gevallen is het verstandig om professionele hulp in te richten om de woning veilig en duurzaam te maken.

Door aandacht te besteden aan de fundering, kun je zorgen dat jouw woning veilig en duurzaam blijft voor toekomstige jaren.


Bronnen

  1. Bouwadviesshop.nl - Fundering maken
  2. Business Insider.nl - Woning kopen: fundering waar op letten
  3. Constructieshop.nl - Fundering op palen
  4. Bruutwonen.nl - Hoe herken je de eerste tekenen van funderingsproblemen in je woning?
  5. ID.nl - Hoe weet ik of het fundament van mijn eigen huis goed is
  6. Demargaretha.nl - Fundering onder een huis: types, risicos en maatregelen voor huiseigenaren

Related Posts