Noodsituaties in de riolering: Wat je moet weten en Hoe je Je Voorbereidt
Bij een noodsituatie in de riolering is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Een verstopping of een storing in de riolering kan leiden tot wateroverlast, stankoverlast en zelfs schade aan de woning. In veel gevallen is het handig om een noodpakket klaar te hebben en te weten wat je moet doen bij een storing. De bronnen geven een overzicht van de essentiële maatregelen die je moet nemen en de spullen die je nodig hebt om in zo’n situatie goed te kunnen omgaan.
Wat is een noodsituatie in de riolering?
Een noodsituatie in de riolering ontstaat wanneer de riolering niet goed werkt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als er een verstopping is in de leidingen, wanneer de mechanische riolering stuk is of wanneer de afvoer niet goed functioneert. Een dergelijke storing kan leiden tot wateroverlast in de woning, stankoverlast en zelfs schade aan de woning. In sommige gevallen kan het regenwater dat op het dak valt via het toilet of een laaggelegen punt de woning in lopen, wat ook als noodsituatie kan worden beschouwd.
Wat moet je doen bij een storing in de riolering?
Bij een storing in de riolering is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Hieronder staan enkele belangrijke stappen die je kunt nemen:
1. Meld de storing
Bij een storing in de riolering is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te melden aan de gemeente. Je kunt dit doen via het Meldpunt Openbare Ruimte, waarbij je 24 uur per dag en 7 dagen per week kunt bellen. Het telefoonnummer is 030 - 63 92 101. Door de storing snel te melden, voorkom je dat de situatie erger wordt en schade ontstaat.
2. Verwijder de verstopping
Als de verstopping op jouw terrein is, kun je deze zelf proberen te verhelpen. Je kunt een ontstoppingsstuk gebruiken of hulp inschakelen van een professionele ontstoppingsdienst. De meeste professionele diensten kunnen binnen 30 minuten op de plaats van het ongemak zijn en de verstopping oplossen.
3. Gebruik een tijdelijk toilet
Als de riolering niet werkt, is het belangrijk om een tijdelijk toilet te hebben. Er zijn verschillende opties, zoals een emmer met deksel, een chemisch toilet of een composttoilet. Deze opties helpen om hygiëne en geurproblemen te voorkomen.
4. Gebruik een wateropslag
Een wateropslag is van groot belang in noodsituaties. Je hebt namelijk vaak geen toegang tot drinkwater. Een wateropslag kan helpen om de eerste 72 uur na een ramp over televen. De vuistregel is dat je per persoon per dag 3 tot 4 liter schoon water nodig hebt. Dit betekent dat je voor een huishouden met vier personen al snel 40 tot 50 liter drinkwater moet opslaan.
Wat zit er in een noodpakket?
Een noodpakket is een verzameling spullen die je nodig hebt bij een noodsituatie. Hieronder staan enkele essentiële spullen die je in een noodpakket kunt opnemen:
- Flessen water: Denk aan 3 liter per persoon per dag.
- Eten dat lang houdbaar is: Denk aan noten, groente in blik en gedroogd fruit.
- Radio op batterijen en mobiel met powerbank: Hiermee blijf je op de hoogte van het laatste nieuws.
- Zaklamp met extra batterijen, kaarsen en lucifers: Hiermee kun je in het donker overleven.
- EHBO-doos met gebruiksaanwijzing: Hiermee kun je jezelf en anderen helpen.
- Dekens om warm te blijven: Hiermee kun je jezelf warm houden in de kou.
- Fluitje om hulpdiensten te laten weten waar je bent: Hiermee kun je je positie aangeven.
- Contant geld: Doe ook € 70 voor een volwassene en € 30 voor een kind in het noodpakket voor de eerste 72 uur.
- Gereedschap, zoals hamer, zaag en kniptang: Hiermee kun je dingen repareren.
- Desinfecterende gel, wc-papier, natte doekjes, maandverband, tandpasta en tandenborstel: Hiermee kun je je hygiëne in de gaten houden.
- Kopieën van identiteitsbewijzen en een lijstje met belangrijke telefoonnummers: Hiermee kun je je identiteit en contactgegevens behouden.
- Reservesleutels van huis en auto: Hiermee kun je je huis en auto in de gaten houden.
Hoe voorbereid je je op een noodsituatie?
Bij een noodsituatie is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Hieronder staan enkele essentiële stappen die je kunt nemen:
1. Maak een persoonlijk noodplan
Een persoonlijk noodplan bevat belangrijke informatie overzichtelijk in één document. Je kunt de informatie digitaal bewaren en een geprint exemplaar op een veilige plek neerleggen. Zo ben je goed voorbereid op een noodsituatie.
2. Volg een EHBO-cursus
Een EHBO-cursus leer je hoe je in actie komt bij veelvoorkomende letsels en noodsituaties. Met deze kennis sta je sterker in je schoenen wanneer er iets gebeurt.
3. Zorg voor een noodpakket
Een noodpakket is een verzameling spullen die je nodig hebt bij een noodsituatie. De meeste spullen heeft u waarschijnlijk al in huis, zoals lucifers, een deken en gereedschap. Denk ook aan uw gezondheid, kinderen en huisdieren. Doe de volgende spullen daarom ook in uw noodpakket: - Medicijnen. - Babyvoeding. - Eten en drinken voor uw huisdieren.
4. Bewaar de spullen op een handige plek
Bewaar de spullen op een handige plek die u goed kunt bereiken. Gebruik een waterdichte verpakking zoals een rugzak. Een rugzak kunt u makkelijk meenemen als u plotseling moet evacueren. Controleer de noodvoorraad elk half jaar. Bekijk dan bijvoorbeeld of de producten nog houdbaar zijn.
Wat zijn de gevolgen van een storing in de riolering?
Een storing in de riolering kan verschillende gevolgen hebben, waaronder:
- Wateroverlast: Wanneer de riolering niet werkt, kan het regenwater dat op het dak valt via het toilet of een laaggelegen punt de woning in lopen.
- Stankoverlast: Een slecht functionerende riolering kan leiden tot stankoverlast in de woning.
- Schade aan de woning: Een storing in de riolering kan leiden tot schade aan de woning, waardoor er veel geld aan gespendeerd moet worden.
- Gezondheidsrisico’s: Een verstopping in de riolering kan leiden tot gezondheidsrisico’s, waardoor het belangrijk is om snel actie te ondernemen.
Wat zijn de oplossingen voor een storing in de riolering?
Er zijn verschillende oplossingen voor een storing in de riolering, waaronder:
1. Een ontlastputje plaatsen
Een ontlastputje is een eenvoudig apparaat dat je kunt plaatsen om wateroverlast te voorkomen. Het wordt onderaan de regenpijpen aan de voorkant en achterzijde van de woning geplaatst. Dit putje zorgt ervoor dat áls de doorstroming in het riool wat gehinderd is, het regenwater afkomstig uit de dakgoot geen schade aanricht. Het water kan dan namelijk vrijelijk over het maaiveld wegstromen zonder dat het via het toilet naar binnen komt.
2. Een gat boren in de regenpijp
Als een ontlastputje niet mogelijk is, kun je ook een gat boren in elke regenpijp net boven de grond. Dit zorgt ervoor dat het water van het dak de tuin inloopt, wat overlast in het pand beperkt.
3. Een professionele ontstoppingsdienst inschakelen
Een professionele ontstoppingsdienst heeft niet alleen ruime ervaring, maar gebruikt ook apparatuur waarmee riolering repareren vakkundig kan worden gedaan. Daarnaast gebruiken professionals apparatuur waarmee ze eventuele beschadigingen die niet onmiddellijk opvallen, eenvoudig kunnen opsporen. Hiermee voorkom je problemen die zich nu nog niet geopenbaard hebben.
Conclusie
Een noodsituatie in de riolering kan ernstige gevolgen hebben, waardoor het belangrijk is om goed voorbereid te zijn. Een noodpakket, een persoonlijk noodplan en het inschakelen van een professionele ontstoppingsdienst zijn essentiële stappen om in zo’n situatie goed te kunnen omgaan. Door op tijd te handelen en de juiste maatregelen te nemen, voorkom je schade, overlast en gezondheidsrisico’s.
Bronnen
- Rijksoverheid - Wat moet ik doen bij een ramp
- Noorderzijlvest - Noodsituatie
- Rijksoverheid - Wat zit er in een noodpakket
- Micheldoorn - Wanneer moet ik een ontstoppingsdienst inschakelen
- Rodekruis - Goed voorbereid
- Rodekruis - Wat moet je doen bij wateroverlast
- Houten - Riolering en water
- Noodzaken - Drinkwater opslag
- Preppen in Nederland - Noodtoilet in noodsituaties
Related Posts
-
Asbestverwijdering en riolering: Veiligheid, kosten en technieken
-
Riolering aanleggen in Zwolle: Een duurzame oplossing voor moderne woningen
-
Riolering Kapot in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Verantwoordelijkheden
-
Riolering in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Onderhoud
-
Riolering in de Eikeboomstraat: Herstel, uitdagingen en toekomstplannen
-
Zwembad aanleggen in de tuin: een handleiding voor ouders en educatoren
-
Zwarte vliegjes bij riolering: oorzaken, herkenning en bestrijding
-
Zwart water in de riolering: Wat betekent het en hoe wordt het afgevoerd?