Riolering en regenwaterafvoer: technische aspecten en normen

Riolering en regenwaterafvoer zijn essentiële onderdelen van de stedelijke infrastructuur, die zorgen voor het efficiënt afvoeren en verwerken van afvalwater en regenwater. In Nederland zijn er verschillende rioleringssystemen, waaronder het gemengde stelsel en het gescheiden stelsel. De norm NEN 3215 speelt hierbij een centrale rol, aangezien deze eisen stelt aan de afvoer van zowel huishoudelijk afvalwater als hemelwater. In dit artikel wordt ingegaan op technische aspecten van de riolering, inclusief het afschot van afvoerbuizen, het gebruik van sifons en beluchters, en de verschillen tussen het gescheiden en het gemengde stelsel.

Technische aspecten van de riolering

Bij de aanleg van een rioleringssysteem is het belangrijk dat de afvoerbuizen op het juiste afschot worden gelegd. Het afschot van de buizen zorgt ervoor dat het afvalwater naar de juiste plek kan stromen. De minimale afvoerbuizen moeten minimaal 0,5 cm per meter liggen (0,5% of 1:200), maar volgens NEN 3215 moet het afschot van liggende verzamelleidingen voor afvalwaterrioleringen tussen 5 mm/m en 20 mm/m liggen. Het is aan te raden om een afschot van 10 mm/m aan te houden, omdat dit makkelijker te onthouden en te controleren is. Bij liggende leidingen van keukens wordt vaak een afschot van 20 mm/m toegepast om vet te voorkomen dat op de binnenkant van de buis neerslaat.

Bij regenwaterleidingen is het afschot minder belangrijk voor verstoppingen, maar wel voor de capaciteit. Desondanks wordt een minimum afschot van 5 mm/m geadviseerd om plasvorming te voorkomen. Bij het leggen van afvoerbuizen is het belangrijk om te zorgen dat de leidingen van dun naar dik lopen, zodat er steeds meer afvalwater toegevoerd kan worden. Dit helpt bij het voorkomen van verstoppingen.

Afvoerbuizen en hulpstukken

Afvoerbuizen, ook wel rioolbuizen genoemd, transporteren afvalwater uit gebieden of gebouwen. De afvoerbuizen zijn gemaakt van duurzame materialen zoals pvc, pp of hdpe. Bij Wildkamp vind je een ruim assortiment met afvoerbuizen en ook de benodigde hulpstukken. Deze hulpstukken zijn nodig om de afvoerbuizen te verbinden met andere delen van het rioleringssysteem.

Sifons en beluchters

Sifons en beluchters zijn een belangrijk onderdeel van het rioleringssysteem. Sifons worden meestal geplaatst in gootstenen, wasbakken en toiletten om zo te voorkomen dat onaangename geuren uit het riool de ruimte binnendringen. Beluchters zorgen voor een goede luchtcirculatie. Ze worden meestal op de afvoerbuis geïnstalleerd en zorgen ervoor dat lucht in het systeem kan komen terwijl het afvalwater wordt afgevoerd. Dit voorkomt verstoppingen.

Douchegoten en afvoerputten

Een douchegoot zorgt ervoor dat afvalwater efficiënt wordt afgevoerd. Zo wordt overstroming van de badkamer voorkomen. Douchegoten zijn er in verschillende lengtes en uitvoeringen, zoals deur- of muuruitvoering. Ook vind je bij Wildkamp verschillende soorten roosters, voor iedere smaak en toepassing. Afvoerputten zorgen voor de afvoer van afvalwater van bijvoorbeeld badkamer, keuken, garage, kelders, enz. Er zijn vele verschillende soorten afvoerputten, zo is er voor elke ruimte en situatie wel een juiste put te vinden.

Terugslagkleppen en afsluiters

Terugslagkleppen en afsluiters zijn belangrijk voor het voorkomen van terugstroming van rioolwater in gebouwen. Deze kleppen openen alleen in de richting van de afvoer, waardoor het rioolwater niet terug in de leidingen kan stromen, wat kan leiden tot problemen en vervuiling. Het is bij elke woning aan te bevelen een terugslagklep te plaatsen, om te zorgen dat bij overstroming van het rioolstelsel afvalwater naar de woning stroomt in plaats van andersom.

Straat- en trottoirkolken

Straat- en trottoirkolken zijn ontworpen om hemelwater op te vangen en af te voeren naar het rioleringssysteem. Zo worden overstromingen voorkomen. Straat- en trottoirkolken worden meestens geplaatst op verharde wegen, trottoirs en parkeerplaatsen.

Tanks en inspectieputten

Tanks- en inspectieputten worden gebruikt voor het opvangen en inspecteren van afvalwater en regenwater. Inspectieputten maken het mogelijk om het rioleringssysteem te onderhouden en eventuele problemen snel op te sporen en op te lossen.

Gescheiden en gemengd rioleringssysteem

In Nederland kennen we twee rioleringssystemen: het "ouderwetse" gemengde systeem en het "nieuwe" gescheiden rioleringssysteem. Bij het gemengde stelsel worden het af te voeren afvalwater met de fecaliën en het hemelwater in één rioolbuis verzameld. In het gescheiden stelsel zijn de afvalwaterstromen en het opgevangen hemelwater met elkaar verbonden en worden gezamenlijk afgevoerd naar een rioolwaterzuivering. Het gemengde stelsel wordt alleen toegepast in bestaande situaties bij reconstructies en rioolvervangingen.

Afvoer van hemelwater

Het afvoeren van hemelwater is een belangrijk onderdeel van de riolering. De gemeente is verantwoordelijk voor het inzamelen en transporteren van hemelwater. Dit kan op verschillende manieren plaatsvinden, zoals door het transporteren naar een vijver of door het infiltreren van het regenwater in de bodem. In sommige gevallen kan ook het afvoeren van het regenwater naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie een doelmatige manier van verwerken zijn.

Norm NEN 3215

De norm NEN 3215 stelt eisen aan de riolering voor een goede afvoer van zowel hemelwater als huishoudelijk afvalwater. De norm is op enkele punten gewijzigd, waaronder de uitzonderingsregel voor grondgebonden woningen die zijn aangesloten op de buitenriolering voor uitsluitend de afvoer van hemelwater. Ook is er een definitie toegevoegd voor een afzonderlijk functionerend UV-systeem.

Conclusie

Riolering en regenwaterafvoer zijn essentiële onderdelen van de stedelijke infrastructuur, die zorgen voor het efficiënt afvoeren en verwerken van afvalwater en regenwater. De norm NEN 3215 speelt hierbij een centrale rol, aangezien deze eisen stelt aan de afvoer van zowel huishoudelijk afvalwater als hemelwater. Het is belangrijk dat de afvoerbuizen op het juiste afschot worden gelegd en dat er gebruik wordt gemaakt van sifons, beluchters, douchegoten en afvoerputten. Het gebruik van een gescheiden stelsel helpt bij het voorkomen van overstromingen en vervuiling, terwijl het gemengde stelsel alleen wordt toegepast in bestaande situaties bij reconstructies en rioolvervangingen.

Bronnen

  1. Riolering – Wikipedia
  2. NEN 3215 voor gebouwriolering gewijzigd
  3. Riolering – Definitie Web
  4. Riolering – Witway
  5. Riolering – DYKA
  6. Riolering – Leidingshop
  7. Riolering – Joost de Vree
  8. Riolering – Wildkamp
  9. Riolering – IPLO
  10. Riolering – De Riolering

Related Posts