Verantwoordelijkheden van de gemeente op het gebied van riolering
De gemeente draagt een cruciale rol in de aanleg, het beheer en de onderhoudsverplichtingen van het rioleringssysteem, zowel in het openbare als in het particuliere domein. In dit artikel wordt ingegaan op de verantwoordelijkheden van de gemeente, inclusief de verantwoordelijkheid voor het openbare riool, de afbakening van taken tussen de gemeente en particulieren, en de invloed van wet- en regelgeving op het rioleringbeleid.
Verantwoordelijkheid van de gemeente voor het openbare riool
Volgens de Wet milieubeheer is de gemeente verantwoordelijk voor de aanleg, het beheer en het onderhoud van het gemeentelijke rioolstelsel in het openbare gebied. Dit omvat het transport van afvalwater en het omgaan met hemel- en grondwater. De gemeente zorgt ervoor dat de riolering goed werkt, zodat bewoners hun afvalwater kwijt kunnen. Door controles, schoonmaken en reparaties zorgt de gemeente voor de riolering. Hierdoor blijft de riolering langer functioneren en vermijdt de gemeente onnodige riooloverstortingen.
De gemeente heeft ook verantwoordelijkheid over de bovengrondse hulpmiddelen voor riolering en water in de wijk. Dit omvat bijvoorbeeld goten langs de weg en grasvelden die regenwater tijdelijk opvangen. De gemeente doet ook niet alles zelf; vaak huren ze bedrijven of adviesbureaus in om met computermodellen te berekenen of de riolering al het regen- en afvalwater nog goed kan verwerken.
Afbakening van taken tussen gemeente en particulieren
De verantwoordelijkheid voor de riolering is niet altijd duidelijk gedefinieerd. De gemeente is verantwoordelijk voor het gedeelte van de riolering dat zich in het openbare gebied bevindt. Voor het gedeelte van de riolering dat zich in het particuliere gebied bevindt, is de eigenaar van het perceel verantwoordelijk. Dit geldt ook wanneer het riool niet direct aangesloten wordt op de gemeentelijke riolering. De gemeente is dus niet verantwoordelijk voor het onderhoud van de riolering op particuliere grond.
Een uitzondering hierop is de gemeentelijke drukriolering die op het perceel aanwezig is. Hier is de gemeente verantwoordelijk vanaf het minigemaal dat hierop is aangesloten wanneer deze in eigendom is van de gemeente. In sommige gevallen zijn het gemaal en de hierop aangesloten leidingen niet in eigendom van de gemeente, waardoor de eigenaar van het perceel zelf voor onderhoud en reparatie zorgt.
Aansluitverordening en eisen aan de riolering
De gemeente stelt eisen aan de riolering voordat deze aangesloten mag worden op de gemeentelijke riolering. Deze aansluiteisen zijn vastgelegd in de 'Aansluitverordening riolering gemeente Zwijndrecht 2025'. De riolering moet aan verschillende eisen voldoen, waaronder het juiste gebruik van het riool en het voorkomen van verstoppingen.
Grondwateronttrekkingen kunnen plaatselijk voor overlast zorgen en dit willen we voorkomen. Het is belangrijk om te weten hoeveel de grondwaterstand tijdelijk daalt of stijgt en waar het water geloosd wordt. Lozen op het vuilwaterriool van de gemeente mag alleen als lozen op oppervlakte water niet mogelijk is. Voor lozen op oppervlakte water is toestemming nodig van het Waterschap Hollandse Delta.
Betrokkenheid van gemeente, waterschap en bewoners
De gemeente, het waterschap en de bewoners hebben allemaal een rol in het stedelijk waterbeheer. De gemeente heeft drie wettelijke zorgplichten: het inzamelen en transporteren van huishoudelijk afvalwater, het inzamelen en verwerken van afvloeiend regenwater, en het nemen van maatregelen tegen structureel nadelige gevolgen van de grondwaterstand. Het waterschap is verantwoordelijk voor de zuivering van het afvalwater, terwijl de bewoners zelf verantwoordelijk zijn voor het opvangen en verwerken van regenwater in hun tuin.
Invloed van wet- en regelgeving op het rioleringbeleid
De wet- en regelgeving heeft een grote invloed op het rioleringbeleid. De Wet milieubeheer stelt de basis voor de verantwoordelijkheid van de gemeente. De Omgevingswet biedt gemeenten zes kerninstrumenten om beleid en regelgeving vast te leggen. Eén hiervan is het programma, waarin beleid en maatregelen worden geformuleerd die leiden tot de gewenste kwaliteit van de fysieke leefomgeving. De gemeente moet ook rekening houden met de EU-richtlijn Stedelijk Afvalwater, die de verplichting bevat tot het opstellen van een rioleringsplan.
Conclusie
De gemeente draagt een cruciale rol in de aanleg, het beheer en het onderhoud van het rioleringssysteem, zowel in het openbare als in het particuliere domein. De gemeente is verantwoordelijk voor het gedeelte van de riolering dat zich in het openbare gebied bevindt. Voor het gedeelte van de riolering dat zich in het particuliere gebied bevindt, is de eigenaar van het perceel verantwoordelijk. De gemeente stelt eisen aan de riolering voordat deze aangesloten mag worden op de gemeentelijke riolering. De gemeente, het waterschap en de bewoners hebben allemaal een rol in het stedelijk waterbeheer, en de wet- en regelgeving heeft een grote invloed op het rioleringbeleid.
Bronnen
- Gemeente Hengelo - Storing riool
- Lokale regelgeving - Deltaplan Ruimtelijke adaptatie
- Vacature Adviseur Water en Riolering
- Lokale regelgeving - Watertakenplan Olburgen 2023-2027
- Nysingh - Is eigenaar riolering?
- Rioloonraad - Heldere taakverdeling tussen gemeente en burger
- Riol info - Wat wordt geregeld
- Gemeente Zwijndrecht - Aansluitverordening riolering
- Riol.nl - Wie is verantwoordelijk voor het riol
- Lokale regelgeving - Aansluitverordening riolering
Related Posts
-
Asbestverwijdering en riolering: Veiligheid, kosten en technieken
-
Riolering aanleggen in Zwolle: Een duurzame oplossing voor moderne woningen
-
Riolering Kapot in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Verantwoordelijkheden
-
Riolering in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Onderhoud
-
Riolering in de Eikeboomstraat: Herstel, uitdagingen en toekomstplannen
-
Zwembad aanleggen in de tuin: een handleiding voor ouders en educatoren
-
Zwarte vliegjes bij riolering: oorzaken, herkenning en bestrijding
-
Zwart water in de riolering: Wat betekent het en hoe wordt het afgevoerd?