Verplichtingen van de gemeente op het gebied van riolering

De gemeente heeft in het kader van het stedelijk waterbeheer verschillende verplichtingen. Deze zijn geregeld in wettelijke voorschriften en bepalen hoe de gemeente met het afvalwater, het hemelwater en het grondwater omgaat. De gemeente is verantwoordelijk voor het opvangen en afvoeren van huishoudelijk afvalwater, het afvoeren van regenwater en het beheer van de grondwaterstand. De verantwoordelijkheden zijn duidelijk gedefinieerd in wettelijke regelgeving en worden uitgevoerd in overleg met bewoners, bedrijven en andere betrokken partijen.

Verplichtingen van de gemeente

De gemeente heeft drie wettelijke zorgplichten, die worden geregeld in de wetten en regelgevingen die van toepassing zijn op het stedelijk waterbeheer. Deze zijn:

  1. Afvoeren van huishoudelijk afvalwater: De gemeente is verantwoordelijk voor het opvangen en transporteren van huishoudelijk afvalwater naar een zuiveringsinstallatie. Dit is een van de belangrijkste taken van de gemeente in het kader van het gemeentelijk rioleringssysteem.

  2. Afvoeren van regenwater: De gemeente moet zorgen voor het opvangen en afvoeren van afvloeiend regenwater. Hierbij is het van belang dat de gemeente bepaalt of de perceeleigenaar zelf verantwoordelijk is voor het afvoeren van het regenwater naar het oppervlaktewater of de grond. Als dit niet kan, is de gemeente verantwoordelijk voor het afvoeren van het regenwater.

  3. Beheer van de grondwaterstand: De gemeente moet maatregelen nemen tegen structurele nadelige gevolgen van de grondwaterstand, mits dit doelmatig is. Dit betekent dat de gemeente kan ingrijpen om schade aan gebouwen te voorkomen als het grondwater te hoog of te laag is.

Deze verantwoordelijkheden zijn onderdeel van de wettelijke regels en worden uitgevoerd in overleg met betrokkenen zoals bewoners, bedrijven en waterschappen. De gemeente bepaalt de maatregelen in overleg met deze partijen.

Beheer van het openbare en particulier riool

De gemeente is verantwoordelijk voor het openbare riool, terwijl het particulier riool in eigendom en beheer is bij de rechthebbende. Hierbij is het belangrijk om het verschil tussen het openbare en het particulier deel van het rioleringssysteem duidelijk te maken. De gemeente heeft beheer en onderhoud van het openbare deel, terwijl de rechthebbende verantwoordelijk is voor het particulier deel.

De verplichtingen van de gemeente omvatten het onderhouden van het openbare rioleringssysteem, het controleren van de werking van de riolering en het aanboren van verstoppingen. Daarnaast is de gemeente ook verantwoordelijk voor het opheffen van verstoppingen in het openbare deel van het rioleringssysteem. Dit gebeurt op kosten van de rechthebbende, mits de oorzaak van de verstopping in het particulier deel van de riolering zit.

Verantwoordelijkheden bij verstoppingen

Bij verstoppingen in het rioleringssysteem is het belangrijk om vast te stellen waar de oorzaak van de verstopping zich bevindt. De rechthebbende is verantwoordelijk voor het onderhouden van het particulier deel van het rioleringssysteem. Als de verstopping zich in het openbare deel van het rioleringssysteem bevindt, is de gemeente verantwoordelijk voor het opheffen van de verstopping.

De gemeente heeft ook verantwoordelijkheid voor het beheer en onderhouden van het openbare deel van het rioleringssysteem. Dit omvat onderhoudswerkzaamheden, renovatie en vervanging van de riolering. De gemeente moet ervoor zorgen dat het openbare rioleringssysteem goed functioneert en dat het afvalwater op de juiste manier wordt afgevoerd.

Verantwoordelijkheden bij de aansluiting

Bij de aansluiting op het gemeentelijke rioleringssysteem is de gemeente verantwoordelijk voor het bepalen van de voorwaarden en het verlenen van de aansluitvergunning. De rechthebbende is verantwoordelijk voor het aanleggen van de aansluiting en het voldoen aan de vereisten van de gemeente. De kosten voor de aanleg of wijziging van de aansluiting vallen in de regel op de rechthebbende, tenzij de rechthebbende tot een CAD-vereniging behoort.

De gemeente is ook verantwoordelijk voor het controleren of de aansluiting aan de vereisten voldoet. Als de aansluiting niet voldoet aan de vereisten, kan de gemeente de aansluitvergunning weigeren. De aanvrager krijgt hierover schriftelijk bericht en krijgt een weigering met redenen, waarbij de eisen worden genoemd die moeten worden voldaan.

Belangrijke begrippen

Er zijn verschillende begrippen die in de regelgeving worden gebruikt en die belangrijk zijn voor het begrijpen van de verantwoordelijkheden van de gemeente. Deze begrippen zijn onder meer:

  • Perceel-aansluitleiding: buisstelsel voor de afvoer van water, gelegen tussen de locatie waar afvalwater vrijkomt en het aansluitpunt.
  • Aansluitpunt: het punt waar het particulier riool aansluit op het openbare rioleringssysteem.
  • Openbaar riool: het deel van het rioleringssysteem dat in eigendom en beheer is bij de gemeente.
  • Particulier riool: het deel van het rioleringssysteem dat in eigendom en beheer is bij de rechthebbende.

Deze begrippen zijn belangrijk voor het begrijpen van de verantwoordelijkheden van de gemeente en de rechthebbende.

Conclusie

De gemeente heeft in het kader van het stedelijk waterbeheer verschillende verplichtingen. Deze zijn geregeld in wettelijke voorschriften en omvatten het afvoeren van huishoudelijk afvalwater, het afvoeren van regenwater en het beheer van de grondwaterstand. De gemeente is ook verantwoordelijk voor het beheer en onderhouden van het openbare rioleringssysteem en het opheffen van verstoppingen. De rechthebbende is verantwoordelijk voor het onderhouden van het particulier deel van het rioleringssysteem en het voldoen aan de vereisten van de gemeente bij de aansluiting.

Bronnen

  1. Heldere taakverdeling tussen gemeente en burger
  2. Een vergunning wordt niet meer gebruik als bijvoorbeeld de woning, waarvoor de vergunning is afgegeven onbewoonbaar is verklaard of is geslopt
  3. Permanente link naar de actuele versie van de regeling
  4. Riool: aansluiting aanvragen en verstopping
  5. Riol verstop: wanneer de gemeente verantwoordelijk is
  6. Stedelijk waterbeheer: de rol van de gemeente

Related Posts