Werken op de A12: Infrastructuur, onderhoud en invloed op verkeersbetrokkenen

De A12 is een van de belangrijkste snelwegen in Nederland en speelt een cruciale rol in de verbinding tussen de Randstad en het Ruhrgebied in Duitsland. De weg is niet alleen drukker dan ooit, maar ook onderhevig aan onderhoud en renovatie, wat leidt tot tijdelijke afsluitingen en omleidingen. In dit artikel worden de belangrijkste aspecten van het werk op de A12 besproken, met een focus op de infrastructuur, de uitvoering van onderhoudsprojecten, en de impact op weggebruikers.

Werken op de A12: Infrastructuur en onderhoud

De A12 is 137 kilometer lang en loopt van Den Haag naar Zevenaar. Het is de oudste snelweg van Nederland en een van de drukste oost-westverbindingen in het land. In 2025 wordt er uitgebreid onderhoud verricht op de snelweg, met name tussen de knooppunten Maanderbroek en Lunetten (Veenendaal richting Utrecht). Deze werkzaamheden zijn nodig omdat het wegdek het einde van zijn levensduur bereikt. Door nu onderhoud uit te voeren, voorkomen we onverwachte wegafsluitingen in de toekomst, die vaak tot nog langere files leiden. Zo houden we de snelweg in de toekomst veilig en duurzaam.

Het project valt onder het DBFM-contract (Design – Build – Finance – Maintain) voor de A12 tussen Lunetten en Veenendaal. Het doel is om de doorstroming en veiligheid op de rijksweg te waarborgen. Tijdens de werkzaamheden wordt er gesproken over de vervanging van 60 kilometer asfalt. Tijdens de eerste negende dag afsluiting wordt de hoofdrijbaan links (van oost naar west) over de volledige lengte van circa 30 km afgesloten voor doorgaand verkeer. Het verkeer wordt omgeleid via de A30-A1-A27. Op het deel tussen Maarn en Lunetten vervangen we de ZOAB-asfaltverharding over een lengte van ongeveer 15 km. Tussen Bunnik en Lunetten voeren we herstelwerkzaamheden uit aan de gewapende betonplaat onder de ZOAB-asfaltverharding, ongeveer 25.000 ton asfalt in de eerste fase.

De tweede afsluiting is van 22 augustus tot 1 september. Dan wordt het asfalt tussen Veenendaal en Maarn vernieuwd en vinden tussen Maarn en knooppunt Lunetten de andere werkzaamheden plaats. Zo wordt de A12 richting Utrecht in twee periodes volledig aangepakt en voorzien van 30 km stiller asfalt. In de video leggen we uit hoe we de werkzaamheden uitvoeren.

Invloed op verkeersbetrokkenen

De werkzaamheden op de A12 hebben een significante invloed op verkeersbetrokkenen. Tijdens de afsluitingen wordt het verkeer omgeleid via alternatieve routes zoals de A30, A1 en A27. Vanwege de extra drukte op omleidingsroutes kan de vertraging oplopen tot meer dan een uur. Daarom vragen we u deze periode om, indien mogelijk, vanuit huis te werken of te kiezen voor alternatieve vervoer zoals de fiets of de trein. Zo creëren we ruimte op de weg voor de mensen die niet vanuit huis kunnen werken, de wegwerkers en hulpverleners. Zo houden we de regio samen bereikbaar.

De omleidingskaart voor wanneer je van Veenendaal naar Utrecht rijdt toont de alternatieve route. Tijdens de werkzaamheden leiden we verkeer om via de A30, A1 en A27. Vanwege de extra drukte op omleidingsroutes kan de vertraging oplopen tot meer dan een uur. (Thierry staat op het perron van station Maarn) Daarom vragen we u deze periode om, indien mogelijk, vanuit huis te werken of te kiezen voor alternatieve vervoer zoals de fiets of de trein. Zo creëren we ruimte op de weg voor de mensen die niet vanuit huis kunnen werken, de wegwerkers en hulpverleners. Zo houden we de regio samen bereikbaar.

Duurzaamheid en innovatie

Tijdens het groot onderhoud wordt gebruikgemaakt van gerecycled asfaltfreesmateriaal voor diverse asfaltmengsels. Daarnaast loopt er een onderzoek naar de mogelijkheid om de openbare verlichting te verleenden in een volgende fase van het reguliere onderhoud. Het gebruik van gerecycled materiaal draagt bij aan een duurzamere uitvoering van de werkzaamheden. Dit is in overeenstemming met de maatregelen die zijn genomen om de duurzaamheid van de snelwegen te waarborgen.

Belangrijke mijlpalen en innovaties

De belangrijkste mijlpaal van het project is het in gebruik nemen van de weg na aanleg. Voor het groot onderhoud is de mijlpaal het weer kunnen openstellen van de weg voor maandagochtend 05:00 uur. De complexiteit van het project zit hem in de vele disciplines die gelijktijdig aan het werk zijn binnen het werkvak. Ons sterke team staat klaar om deze uitdaging aan te gaan. We gebruiken de nieuwste technieken en materialen om ervoor te zorgen dat de weg weer jarenlang mee kan, waarbij het waarborgen van de veiligheid het belangrijkste aspect is.

Voorlichting en communicatie

Tijdens de werkzaamheden onderzoeken we ook hoe weggebruikers de hinder ervaren. Zo kunnen we bij toekomstige werkzaamheden vernieuwingen en verbeteringen doorvoeren. Doe mee via het Klantenpanel Rijkswaterstaat. De toolkit A12 groot onderhoud Veenendaal-Lunetten bevat verschillende communicatiemiddelen over het groot onderhoud aan de A12 tussen Veenendaal en knooppunt Lunetten. Deze kunnen zowel intern als extern ingezet worden om medewerkers, bezoekers, klanten of andere belanghebbenden te informeren over de werkzaamheden en afsluitingen en om ze te attenderen op alternatieve reisopties om files te vermijden. Zo kunnen we samen de hinder beperken en houden we de regio bereikbaar.

Tijdelijke afsluitingen en omleidingen

De A12 is van vrijdagavond 9 mei 20.00 uur tot maandagochtend 19 mei 2025 05.00 uur dicht tussen de knooppunten Maanderbroek en Lunetten (Veenendaal richting Utrecht). Verkeer wordt omgeleid via knooppunt Maanderbroek over de A30, A1 en A27 en via knooppunt Grijsoord over de A50, A15, A2 en A27. In het weekend van 9 - 12 mei is de A27 dicht van knooppunt Everdingen tot Houten in de richting van Utrecht. Blijf bij knooppunt Everdingen op de A2 om bij knooppunt Oudenrijn de A12 op te gaan. Houd rekening met meer dan 60 minuten extra reistijd.

De A12 is van vrijdagavond 22 augustus 20.00 uur tot maandagochtend 1 september 2025 05.00 uur dicht tussen de knooppunten Maanderbroek en Lunetten (Veenendaal richting Utrecht). Verkeer wordt omgeleid via knooppunt Maanderbroek over de A30, A1 en A27 en via knooppunt Grijsoord over de A50, A15, A2 en A27. Houd rekening met meer dan 60 minuten extra reistijd.

Conclusie

De A12 is van cruciaal belang voor de verbinding tussen Nederland en Duitsland. Het onderhoud dat in 2025 wordt uitgevoerd, is nodig om de snelweg veilig en duurzaam te houden. Tijdens de werkzaamheden worden er omleidingen aangehouden, waardoor het verkeer vertraging oploopt. De communicatie met de weggebruikers is hierbij van groot belang. De gebruikte materialen en technieken zijn duurzaam, en het project draagt bij aan de verbetering van de infrastructuur. De A12 blijft een van de belangrijkste snelwegen in Nederland, en het onderhoud is essentieel om de doorstroming en veiligheid te waarborgen.

Bronnen

  1. Rijkswaterstaat - A12
  2. Rijkswaterstaat - Projecten A12
  3. BAM Infra - A12-werken
  4. Duravermeer - Renovatie A12 IJsselbruggen
  5. Gemeente Emmen - Vacatures
  6. Werk.nl - Vacatures
  7. Vooruit in Drenthe - Vacatures
  8. Randstad - Vacatures
  9. Likejewijk - A12-afsluitingen
  10. Gemeente Emmen - Vacatures

Related Posts