Duurzame riolering in ziekenhuizen: impact en maatregelen voor betere waterkwaliteit

In de huidige maatschappelijke context is duurzaamheid een van de belangrijkste thema’s geworden, en dit geldt ook voor het onderdeel waterbeheer. In ziekenhuizen wordt het afvalwater, waaronder medicijnresten en contrastvloeistof, steeds vaker onderworpen aan grondige analyse en maatregelen om het milieu te beschermen. De gevolgen van onvoldoende afvoer en verkeerd afvalbeheer kunnen ernstig zijn, waardoor de juiste aanpak van riolering in ziekenhuizen van cruciaal belang is. Dit artikel richt zich op de impact van riolering in ziekenhuizen, de maatregelen die genomen worden om de waterkwaliteit te verbeteren en de rol van de betrokken partijen in dit proces.

Impact van riolering in ziekenhuizen

De riolering in ziekenhuizen speelt een cruciale rol in het beheer van afvalwater. Het is van belang dat de afvoer van afvalwater van patiënten en medische behandelingen op een veilige en milieuvriendelijke manier gebeurt. Hierbij gaat het om medicijnresten, contrastvloeistoffen en andere stoffen die via het afvalwater in het milieu terechtkomen. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor het oppervlakkewater, grondwater en zelfs het drinkwater. Daarnaast kunnen ze schadelen aan de waterzuivering en het ecosysteem.

Volgens gegevens uit meerdere bronnen, waaronder bron 3 en 12, is het gebruik van medicijnen en de daarbij behorende afvalproductie een belangrijk probleem. Bijvoorbeeld, in Nederland wordt elk jaar voor minimaal 100 miljoen euro aan ongebruikte medicijnen weggegooid, wat leidt tot hogere kosten en een grote impact op het klimaat. Daarnaast wordt de hoeveelheid contrastvloeistof die via het riool terechtkomt geschat op ongeveer 30 ton per jaar. Dit is een aanzienlijke hoeveelheid die het milieu kan belasten.

Duurzame maatregelen in ziekenhuizen

Om deze uitdagingen aan te pakken, zijn er verschillende maatregelen genomen in ziekenhuizen. Een van de belangrijkste initiatieven is het gebruik van plaszakken, zoals beschreven in bron 10 en 12. Deze zakken worden gebruikt tijdens medische onderzoeken waarbij contrastmiddelen worden gebruikt. Patiënten worden gevraagd om na het onderzoek hun plas in de plaszak te laten lopen, in plaats van het in het riool te spoelen. Hierdoor blijft de contrastvloeistof binnen de plaszak en wordt het niet via het riool in het milieu terecht. Dit blijkt positief effect te hebben op de waterkwaliteit.

In bron 9 wordt uitgelegd hoe de plaszakken werken. Ze bevatten kleine korrels die de urine omzetten in een gel, waardoor er geen gemorrel of geklieder is. Het gebruik van de plaszak is dus een kleine moeite, maar draagt enorm bij aan het beschermen van de natuur. Na het gebruik van de plaszak kan deze gewoon in de restafvalbak worden weggegooid. Deze methode is al toegepast in meerdere ziekenhuizen in Nederland, en de ervaringen van patiënten zijn positief.

Daarnaast worden er ook maatregelen genomen om de hoeveelheid medicijnresten in het afvalwater te verminderen. In bron 7 wordt uitgelegd dat het St. Antonius Ziekenhuis deelneemt aan de GreenDeal 3.0, waarin wordt gekeken naar medicijnen die minder schadelijk zijn voor het milieu. Ook wordt er gekeken naar de productie van medicijnen om te bepalen of deze schadelijk zijn voor het milieu. Daarnaast proberen ziekenhuizen verspilling van medicijnen zo veel mogelijk tegen te gaan, zoals het hergebruiken van ongebruikte medicijnen of het verminderen van overbodige medicatie.

Samenwerking en maatregelen

De impact van riolering in ziekenhuizen is niet te ontkennen, maar het is ook duidelijk dat het niet alleen aan ziekenhuizen ligt om deze uitdagingen aan te pakken. Er is een gezamenlijke aanpak nodig, zoals uitgelegd in bron 12. De rijksoverheid, waterschappen, drinkwatermaatschappijen, gemeenten, de farmaceutische sector en veel partijen uit de zorgsector werken samen om medicijnresten in oppervlakte- en grondwater terug te dringen. Ook contrastvloeistof valt hieronder. Alleen door een gezamenlijke aanpak, met maatregelen in de geneesmiddelenketen tot bij de waterzuivering, kan bereikt worden dat er minder medicijnresten in het afvalwater terecht komen.

Bijvoorbeeld, in bron 12 wordt uitgelegd dat NVZ (Nederlandse Vakbond Zorg) ziekenhuizen helpt met een milieuvriendelijke afvoer van CT-vloeistof. Een groot aantal ziekenhuizen gaat het komende half jaar plaszakken meegeven aan patiënten die een CT-scan met contrastvloeistof krijgen. Door het opvangen van deze chemische stof komt het niet via het toilet en het riool in het oppervlaktewater terecht. De gezamenlijke inkoop van de plaszakken is opgezet door de NVZ en is mogelijk dankzij een tijdelijke subsidie van VWS. Dit is een voorbeeld van hoe samenwerking tussen verschillende partijen leidt tot betere maatregelen.

Conclusie

De riolering in ziekenhuizen speelt een cruciale rol in het beheer van afvalwater en het beschermen van het milieu. De impact van medicijnresten, contrastvloeistoffen en andere stoffen die via het riool terechtkomen is aanzienlijk en vereist aandacht. Door het gebruik van plaszakken, het verminderen van medicijnresten en het samenwerken met verschillende partijen wordt er alvast een stap gezet in de richting van een duurzamere riolering. Toch blijven er nog uitdagingen, zoals het volledig elimineren van medicijnresten en het verbeteren van het waterbeheer. Het is belangrijk dat ziekenhuizen, overheid en andere betrokkenen blijven samenwerken om deze maatregelen te versterken en te versterken.

Bronnen

  1. Clean Water Systems
  2. Vooruit in Drenthe
  3. RTL Nieuws & Entertainment
  4. Vacatures Emmen
  5. Brabant.nl - Water en bodem
  6. Gemeente Emmen - Vacatures
  7. St. Antonius Ziekenhuis - Wereldwaterdag
  8. Werk.nl
  9. Gelre Ziekenhuizen - Plaszakken
  10. ZorgSaam - Plaszakken
  11. Randstad - Vacatures Emmen
  12. NVZ - Milieuvriendelijke afvoer CT-vloeistof
  13. Startpeople - Vacatures Emmen
  14. Jobsora - Vacatures Emmen

Related Posts