Renovatie van de kelder van de Haringvlietbrug: Technische uitdagingen en innovatieve oplossingen
De Haringvlietbrug, een van de belangrijkste bruggen in het Deltaproject, is in 2023 onderworpen aan een uitgebreide renovatie. De focus lag hierbij op het beweegbare deel van de brug, met name op de kelder van de basculebrug. Deze kelder speelt een cruciale rol in het functioneren van de brug, aangezien het de ruimte is waarin het bewegingswerk, de ballastkist en andere technische onderdelen zijn geplaatst. In dit artikel worden de technische uitdagingen, de ingezette maatregelen en de innovatieve oplossingen die zijn toegepast bij de renovatie van de kelder van de Haringvlietbrug behandeld.
Technische uitdagingen in de kelder
De kelder van de Haringvlietbrug is een complexe ruimte waarin zware constructies zijn opgenomen. Deze ruimte is onderverdeeld in meerdere delen, waaronder de basculekelder, waarin het bewegingswerk van de brug is geplaatst. Tijdens de renovatie moest de kelder grondig worden opgeknapt, waardoor de technische uitdagingen opduiken. De nieuwe brugklep, die zwaarder is geworden vanwege het toegenomen verkeer, vereist dat de draaipunten en de betonnen constructie onder deze draaipunten worden versterkt.
De renovatie van de kelder hield ook in dat de oude tandradbaan moest worden gesloopt. Deze tandradbaan was een belangrijk onderdeel van het bewegingswerk en moest daarom zorgvuldig worden verwijderd. Het slopen vond in de avond en nacht plaats, omdat dit lawaai maakte en er puin naar beneden kon vallen. Hierdoor had de dagploeg die andere werkzaamheden uitvoerde, geen last van de sloopwerkzaamheden.
Innovatieve oplossingen bij de renovatie
Tijdens de renovatie van de kelder van de Haringvlietbrug werden verschillende innovatieve oplossingen toegepast. Een van de belangrijkste was het gebruik van een elektrische slooprobot, die op afstand kon worden bediend. Deze robot werd gebruikt om het beton van de tandradbaan weg te haken, waarna het staal kon worden weggesleept. Al het puin moest met de hand in kruiwagens worden geschept, waarna de puinbak uit de kelder kon worden gehesen.
Daarnaast werd er een speciale ventilatie aangelegd in de kelder, zodat er voldoende frisse lucht was in de beperkte ruimte. In de zijwand van de basculekelder zijn twee openingen gemaakt, waardoor materieel naar binnen en puin en vrijgekomen materiaal weer naar buiten kunnen worden gehesen. Deze openingen zijn van cruciaal belang geweest voor de uitvoering van de werkzaamheden.
De rol van pijler 10
Een ander belangrijk onderdeel van de renovatie was de versteviging en verbreding van pijler 10. Dit is de zogeheten oplegpijler waar de nieuwe brugklep op rust wanneer deze naar beneden is. De voorbereidingen voor de extra constructie die hier moet worden gebouwd, zijn gestart. De aannemer start binnenkort met het inbouwen van de eerste technische installaties in de technische ruimte, waaronder de schakelkasten en de bekabeling.
Deze pijler speelt een cruciale rol in het functioneren van de brug. De nieuwe brugklep moet zwaarder worden vanwege het toegenomen en zwaarder geworden verkeer. Daarom moeten ook de draaipunten en de betonnen constructie eronder sterker worden. Dit gebeurt door eerst het beton weg te haken, waarna extra wapeningsstaal wordt aangebracht. Vervolgens wordt de bekisting aangebracht, die de mal is waarin het nieuwe beton wordt gestort.
De renovatie van het beweegbare deel
De renovatie van het beweegbare deel van de Haringvlietbrug was een gigantische klus. Vele honderden vakmensen werkten samen aan dit project, waarbij de werkzaamheden in rap tempo werden uitgevoerd. Oude beton- en staalconstructies werden geslopt en het oude kelderdak en brugklep werden verwijderd. Het beton in de basculekelder werd versterkt en het complete bewegingswerk en alle technische installaties werden vernieuwd.
De brugklep werd in de fabriekshal van Hollandia Infra volledig voorgemonteerd. Dit betekent dat de brug min of meer “plug-and-play” kon worden aangeleverd op de bouwlocatie. Zo is het bewegingswerk achter op de ballastkist geleverd en al gemonteerd in de fabriekshal van Hollandia door staalbouwpartner Machinefabriek Rusthoven. De bekabeling van het bewegingswerk is eveneens in de fabriek voorbereid, door Croonwolter&dros.
De rol van het bewegingswerk
Het bewegingswerk is een van de belangrijkste onderdelen van de Haringvlietbrug. Tijdens de renovatie werd dit bewegingswerk volledig vernieuwd. Het bestaande bewegingswerk werd verwijderd en vervangen door een nieuw en sterker bewegingswerk. Dit nieuwe bewegingswerk is ontworpen om het nieuwe brugdeel te kunnen verplaatsen en te kunnen laten draaien.
De ballastkist, die nodig is om de brug te laten bewegen, is ook vernieuwd. De nieuwe ballastkist weegt circa 300 ton en heeft een afmeting van circa 17x5x4 meter. De ballast zelf bestaat uit een vast deel gevormd door zwaar beton van 605 ton. Daarnaast heeft de brug zogenoemde “regelballast”, bestaande uit 12.500 stuks stalen broodjes met een gewicht van 250 ton.
Conclusie
De renovatie van de kelder van de Haringvlietbrug was een gigantische klus, waarbij technische uitdagingen werden overweldigd door innovatieve oplossingen. De kelder is grondig vernieuwd, waardoor de brug beter kan functioneren en langer meegaat. De renovatie van het beweegbare deel van de brug was een belangrijk onderdeel van dit project, waarbij het bewegingswerk en de ballastkist zijn vernieuwd. Deze renovatie zal de brug tientallen jaren kunnen meegaan, waardoor het blijvend onderdeel is van de infrastructuur in het Deltaproject.
Bronnen
- In de kelder van de Haringvlietbrug wordt nu 24/7 gewerkt
- In de kelder van de Haringvlietbrug wordt nu 24-7 gewerkt
- Renovatie Haringvlietbrug
- Haringvlietbrug
- Projecten Haringvlietbrug
- Wegenwiki Haringvlietbrug
- Haringvlietbrug dit weekend in beide richtingen dicht door werkzaamheden
- Haringvlietbrug A29
- In de kelder van de Haringvlietbrug wordt nu 24/7 gewerkt
- Haringvlietbrug
- De kelder van de Haringvlietbrug wordt nu 24/7 gewerkt
Related Posts
-
De Jezuïetenkerk in Rome: een historische en architecturale schatkamer
-
Jeugdsoos De Kelder in Kollum: Een ruimte voor jongeren in een historisch pand
-
De Kelder: Een Multifunctionele Jeugdsoos in Baflo
-
Duurzame reisopties voor hotels: een nieuw idee van Dolf Jansen
-
Jort Kelder en het Jeugdjournaal: Impact en Invloed op Jeugd en Maatschappij
-
Jessica Kelder: Tekstschrijver voor zzp’ers
-
Interieurontwerp en de kracht van natuurmaterialen
-
Jerôme Jouret: Een natuurlijke aanpak in de wijnbouw