Onderdruk in de riolering: oorzaken, gevolgen en oplossingen

In de binnenriolering van woningen kan sprake zijn van onderdruk, wat leidt tot stankoverlast en problemen met de afvoer. Dit fenomeen kan verschillende oorzaken hebben, waaronder een verkeerd aangelegd rioleringssysteem, een te kleine diameter van de standleiding, of een gebrek aan beluchting. In dit artikel worden de oorzaken, gevolgen en oplossingen voor onderdruk in de riolering behandeld, gebaseerd op de beschikbare bronnen.

Oorzaken van onderdruk in de riolering

Een van de belangrijkste oorzaken van onderdruk in de riolering is een onvoldoende of verkeerd aangelegd rioleringssysteem. Een standleiding moet voldoende beluchting en ontluchting bieden om drukverschillen in de afvoerbuizen te vermijden. Als de standleiding niet correct is aangelegd, kan dit leiden tot onderdruk in het riool. Dit kan vooral optreden bij zware belasting, zoals gelijktijdig douchen en een toilet spoelen. Bij onderdruk kunnen sifons (stankafsluiters) deels leeggetrokken worden, waardoor er een open verbinding ontstaat met de riolering. Dit leidt tot stankoverlast in de woning.

Bij oudere woningen kan de be- en ontluchting van het afvoerstelsel ook verkeerd zijn aangelegd. In sommige gevallen wordt de be- en ontluchting via de regenpijpen geregeld, wat kan leiden tot problemen bij het afkoppelen van regenwater. Daarnaast kan een verstopte of vernauwde afvoer, een doorgezakte leiding of een probleem met de hoofdriolering de oorzaak zijn van een rioollucht in huis.

Gevolgen van onderdruk in de riolering

De gevolgen van onderdruk in de riolering zijn vooral stankoverlast en problemen met de afvoer. Stankoverlast ontstaat doordat de sifons in de woning leeggetrokken worden, waardoor er een open verbinding ontstaat met de riolering. Dit kan leiden tot een nare rioolgeur in de woning. Daarnaast kan onderdruk ook leiden tot geluidshinder door sterke bewegingen in het water als gevolg van luchtinsluitingen. Dit kan ook leiden tot vertraging in de afvoersnelheid en soms zelfs tot verstoppingen.

Oplossingen voor onderdruk in de riolering

De oplossing voor onderdruk in de riolering is het aanbrengen van een beluchter of een betere beluchtingsvoorziening. Een beluchter is een onderdeel van de afvoer dat zorgt voor de beluchting en ontluchting van de riolering. Bij onderdruk opent de beluchter automatisch om lucht in de riolering te zuigen. Hierdoor verdwijnt de onderdruk. De beluchter sluit automatisch, zodat de nare luchtjes zich niet alsnog verspreiden. Het is belangrijk om de beluchters altijd aan te brengen op een bereikbare plek, zodat ze niet verstopt raken door vuil, wat weer stankoverlast kan veroorzaken.

Bij moderne woningen is vaak voorzien in een goede be- en ontluchting van het afvoerstelsel. Er is één standpijp of er zijn meerdere standpijpen aangebracht die doorlopen naar het dak en waar de be- en ontluchting plaats vindt. Bij oudere woningen kan de be- en ontluchting vaak plaatsvinden via de regenpijpen, maar dit kan problemen opleveren bij het afkoppelen van regenwater. Daarom wordt aangeraden om een afkoppelset te gebruiken, zoals de Rawinso regenwater afkoppelset, om de be- en ontluchting in stand te houden.

Beluchter en ontluchter: wat is het verschil?

Soms bestaat er nog wat onduidelijkheid over de werking van een beluchter. Zo wordt er nog wel eens gedacht dat een beluchter ook lucht kan afvoeren. Dit is echter niet het geval. Voor het afvoeren van lucht, ter voorkoming van overdruk in het riool, kun je een ontluchter installeren. Let op: dit is dus niet het geval bij een beluchter. Een ontluchter moet op de standleiding worden geplaatst, waarbij de lucht via het dak moet ontsnappen. De ontluchter moet dus helemaal bovenin een pand te zitten.

Beluchting van het riool

Een standleiding heeft tot doel voldoende beluchting en ontluchting van de binnenriolering te waarborgen. De standleiding neemt dus de drukverschillen in de afvoerbuizen van de binnenriolering weg. "Een standleiding is een afvoerleiding die geen grotere helling heeft dan 45 graden met verticaal." De standleiding loopt van het laagste punt van een gebouw tot het hoogste punt (verticaal van de kruipruimte tot boven het dak). Alle liggende rioleringsleidingen (verzamelleidingen en aansluitleidingen) hebben een verbinding met de standleiding. Standleidingen worden meestal weggewerkt, bv. in muren.

Conclusie

Onderdruk in de riolering kan leiden tot stankoverlast en problemen met de afvoer. De oorzaken hiervan kunnen variëren, waaronder een verkeerd aangelegd rioleringssysteem, een te kleine diameter van de standleiding, of een gebrek aan beluchting. De oplossing is het aanbrengen van een beluchter of een betere beluchtingsvoorziening. Beluchters moeten op een bereikbare plek worden geplaatst om verstoppingen te voorkomen. Bij moderne woningen is vaak voorzien in een goede be- en ontluchting van het afvoerstelsel, terwijl bij oudere woningen het afkoppelen van regenwater via de regenpijpen problemen kan opleveren. Het is daarom belangrijk om een afkoppelset te gebruiken om de be- en ontluchting in stand te houden.

Bronnen

  1. Onvoldoende ontluichting
  2. Google
  3. Beluchter en ontluchter riool
  4. Standleiding
  5. Beluchter afvoer: wat is het en hoe werkt het?
  6. Ontluchting riool
  7. Beluchting en ontluchting van riolering
  8. Binnenriolering: beluchting en ontluchting
  9. Regenwater afkoppelen
  10. Riol ontluchten
  11. Beluchter op de afvoer
  12. Hoe ontstaat onderdruk in riolering

Related Posts