Bouwregelgeving en regels voor kelders in de bouwsector

Inleiding

De bouwsector in Nederland is sterk geëvolueerd en kelderbouw vormt een belangrijk onderdeel van het bouwproces. In de bronnen die voorliggen, wordt duidelijk gemaakt dat de regelgeving rond kelders complex is en rekening houdt met verschillende factoren, waaronder de plaats van de kelder, de toepassing van bestemmingsplannen, en de juridische vereisten. In dit artikel worden de belangrijkste aspecten van de bouwregelgeving en regels voor kelders besproken, met aandacht voor maatvoering, toestemmingen, en juridische aspecten.

Maatvoering en berekening van kelders

Bij het bouwen van een kelder is het van belang om rekening te houden met de maatvoering en hoe de kelder in de berekening van de woning of het gebouw wordt opgenomen. In het bestemmingsplan Buitengebied 2009 is aangegeven dat een kelder onder een woning moet worden meegerekend indien deze van buiten toegankelijk is. Dit geldt ook als de kelder onder het hoofdgebouw ligt en geen ruimtelijke uitstraling heeft. Daarnaast wordt de inhoud van de kelder meegerekend als er sprake is van een ruimtelijke uitstraling, wat wil zeggen dat de kelder een waarneembare invloed heeft op de omgeving.

In de bron wordt ook aangegeven dat de inhoud van een kelder onder een woning niet mag worden opgeteld als deze van buiten niet toegankelijk is. In dat geval wordt de kelder beschouwd als een ondergronds bijgebouw, dat in de oppervlakteberekening van bijgebouwen moet worden meegenomen. Dit is van belang voor de berekening van het bebouwde oppervlak en de toepassing van de beperkingen die in het bestemmingsplan zijn vastgelegd.

Toestemmingen en juridische vereisten

Bij het bouwen van een kelder is het van belang om rekening te houden met de toestemmingen en de juridische vereisten. In het artikel over kelderbouw in Amsterdam wordt duidelijk gemaakt dat het bouwen van een kelder in de stad een ingreep is die toestemming van de VVE en de buren vereist. Dit geldt vooral als de werkzaamheden de mandelige muur en fundering raken. In dat geval moet er toestemming worden verkregen van de deelgenoten, die in dit geval de gezamenlijke eigenaars van de aangrenzende VvE’s zijn.

Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de wettelijke regels voor het bouwen van een kelder. Het is namelijk altijd omgevingsvergunning plichtig om een kelder te bouwen, ongeacht of deze onder een bijbehorend bouwwerk wordt gebouwd. Een kelder wordt namelijk in de grond gebouwd en is dus geen op de grond staand bijbehorend bouwwerk. Dit betekent dat er vooraf een omgevingsvergunning moet worden aangevraagd.

Kelders en bestemmingsplannen

De locatie van de kelder is van belang voor de toepassing van de regels en beperkingen in het bestemmingsplan. In het artikel over kelders bij woningen wordt duidelijk gemaakt dat kelders onder woningen op grond van de bestemmingsplannen zonder meer kunnen worden toegestaan, zowel binnen als buiten de bebouwde kom. Als de kelder groter is dan de woning of buiten de woning maar onder de grond is gesitueerd, is het belangrijk om de plaats van de kelder te bepalen.

Als de kelder zich in de erf-bestemming bij de woning bevindt, is het geen probleem. Ook in de erfbestemming mag namelijk op en in de grond gebouwd worden. Hooguit zou voor de functie gebruik moeten worden gemaakt van een vrijstelling uit hetzelfde bestemmingsplan. Als de kelder in de “tuin”-bestemming ligt, is het in de regel niet toegestaan om te bouwen. Dit geldt dan ook voor kelders, want in dat geval is het verboden te bouwen op of in de grond.

Bouwregels en technische eisen

Bij het bouwen van een kelder zijn er verschillende bouwregels en technische eisen die in acht moeten worden genomen. In het artikel over de bouwregels van de bestemming Wonen wordt aangegeven dat de inhoud van het hoofdgebouw niet mag meer bedragen dan 750 m³, exclusief de inhoud van kelders voor zover deze zijn gelegen onder een gebouw en deze van buiten niet toegankelijk is. Dit is belangrijk voor de toepassing van de regels in het bestemmingsplan.

Daarnaast zijn er technische eisen voor de waterdichtheid van een kelder. In het artikel over grondwater en wateroverlast wordt aangegeven dat als een kelder als verblijfsgebied wordt gebruikt, de eisen aan de waterdichtheid van kracht zijn. Dit geldt ook voor ruimtes waarin mensen regelmatig verblijven. Als de kelder als opslagruimte of loze ruimte wordt gebruikt, gelden deze eisen niet.

Voor- en nadelen van kelders

Bij het bouwen van een kelder zijn er verschillende voor- en nadelen die in acht moeten worden genomen. In het artikel over kelderbouw in Amsterdam wordt duidelijk gemaakt dat het bouwen van een kelder een ingreep is die toestemming van de VVE en de buren vereist. Daarnaast kan het bouwen van een kelder ook aanzienlijk meeprofiten voor de VVE, maar dit is vaak niet het eerste gevoel wat de VVE-leden hebben. Er zijn veel spookverhalen over kelders en het overnemen van de fundering, daarom is het van belang de voor- en nadelen goed op een rij te zetten.

Conclusie

In dit artikel zijn de belangrijkste aspecten van de bouwregelgeving en regels voor kelders besproken. Hierbij is aandacht besteed aan maatvoering, toestemmingen, en juridische aspecten. Het is belangrijk om rekening te houden met de plaats van de kelder, de toepassing van de bestemmingsplannen, en de wettelijke regels voor het bouwen van een kelder. Daarnaast zijn er verschillende bouwregels en technische eisen die in acht moeten worden genomen. Bij het bouwen van een kelder zijn er ook verschillende voor- en nadelen die in acht moeten worden genomen.

Bronnen

  1. Beleidsregel kelders bij woningen in het buitengebied
  2. Bouw (bedrijfstak)
  3. De afzinkkelder
  4. Kelderbouw in Amsterdam
  5. Cobouw
  6. BouwQ
  7. Ondergronds bouwen toegestaan tenzij verboden
  8. Keldervergunning
  9. Gebouwen en bebouwingsgrenzen
  10. Wateroverlast en grondwateroverlast
  11. Beleidsregel kelders in het buitengebied
  12. Bouwweb

Related Posts