Aansluiting kelder en SBR-detail in de bouw: impact op EPC en thermische isolatie
De aansluiting van een kelder en het gebruik van SBR-details (Standaard BepalingsRegels) spelen een belangrijke rol in de berekening van het energieprestatieadvies (EPA) van een gebouw. In de bouw is het belangrijk om rekening te houden met de invloed van zowel de thermische isolatie als de constructie van de kelder op het energieverbruik. Dit artikel bespreekt de aansluiting van een kelder en het gebruik van SBR-details, met aandacht voor hun invloed op de EPC, thermische isolatie en de berekening van lineaire koudebruggen.
Aansluiting kelder en invloed op EPC
De kelder is een belangrijk onderdeel van de thermische isolatie van een gebouw. Als de kelder als een onverwarmde ruimte (AOR) wordt beschouwd, heeft dit een positief effect op de EPC, mits de kelder geïsoleerd is. In de forfaitaire methode wordt de kelder als buiten beschouwd, wat betekent dat de perimeter van de begane grondvloer wordt berekend op basis van de omtrek van de begane grondvloer, inclusief de kelder. Hierbij wordt het positieve effect van de grond en het lineaire warmteverlies naar de buitenlucht meegenomen.
Echter, de kelder als AOR wordt niet volledig meegenomen in de forfaitaire methode, omdat de thermische buffer van de kelder niet in rekening wordt gebracht. Dit betekent dat het effect van de kelder als thermische buffer niet wordt meegenomen bij de berekening van het energieverbruik. Voor een nauwkeurige berekening is het daarom aan te raden om de uitgebreide methode te gebruiken, waarbij de lengte van de lineaire koudebruggen en de bijbehorende lineaire warmtedoorgangscoëfficiënt worden ingevuld.
SBR-detail en invloed op berekening van lineaire koudebruggen
Bij de uitgebreide methode kan gebruik worden gemaakt van SBR-referentiedetails of eigen details. De SBR-referentiedetails zijn gedefinieerd in de NPR 2068 en worden gebruikt voor de berekening van lineaire koudebruggen. In geval van afwijking van de SBR-referentiedetail dient er 25% bij de lineaire warmtedoorgangscoëfficiënt opgeteld te worden.
De SBR-detail is daarbij van belang voor de berekening van de lineaire warmtedoorgangscoëfficiënt. Deze waarde wordt gebruikt om het warmteverlies van de constructiedelen te bepalen. In de NPR 2068 worden de lineaire warmtedoorgangscoëfficiënten voor verschillende forfaitaire details gegeven. Voor de berekening van de lineaire koudebruggen kan worden uitgegaan van de forfaitaire methode, waarbij de perimeter (P) en de hoogte van de kruipruimte (hkr) worden ingevuld.
De berekening van de lineaire koudebruggen is van belang voor het bepalen van het totale transmissieverlies, inclusief het lineaire warmteverlies naar de buitenlucht. Hierbij wordt ook rekening gehouden met het positieve effect van de grond. De lineaire warmtedoorgangscoëfficiënt (y) geeft het energieverlies per meter koudebrug per graad temperatuurverschil aan, wat invloed heeft op het transmissieverlies.
Aansluiting constructiedelen en invloed op berekening
Bij het bepalen van de lengte van de lineaire koudebruggen moet worden gemeten aan de binnenzijde van de constructie. Om te voorkomen dat lineaire koudebruggen dubbel worden meegenomen, dient de lineaire koudebrug bij een gevelaansluiting maar bij één van de gevels ingevuld te worden. Ook bij hoekaansluitingen moet er gekozen worden bij welke gevel de lineaire koudebrug ingevuld wordt.
De kelder als aangrenzende onverwarmde ruimte (AOR) wordt bij de forfaitaire methode als buiten beschouwd. Dit betekent dat de kelder in de berekening niet volledig wordt meegenomen. Bij de uitgebreide methode is het daarom belangrijk om de lengte van de lineaire koudebruggen en de bijbehorende lineaire warmtedoorgangscoëfficiënt te bepalen, zodat de berekening nauwkeurig is.
Invloed van kelder op thermische isolatie
De kelder kan een positief effect hebben op de thermische isolatie van een gebouw. Bij een geïsoleerde kelder kan de kelder als een thermische buffer fungeren, wat helpt bij het verminderen van het energieverbruik. Dit effect wordt echter niet meegenomen in de forfaitaire methode, waardoor de kelder in de berekening niet volledig wordt meegenomen.
Voor een nauwkeurige berekening van het energieverbruik is het daarom aan te raden om de uitgebreide methode te gebruiken, waarbij de lengte van de lineaire koudebruggen en de bijbehorende lineaire warmtedoorgangscoëfficiënt worden ingevuld. Hiermee kan het positieve effect van de kelder als thermische buffer worden meegenomen in de berekening.
Aansluiting van constructiedelen en voorbeeld
Bij het bepalen van de lengte van de lineaire koudebruggen moet worden gemeten aan de binnenzijde van de constructie. Bijvoorbeeld, bij een gevelaansluiting met een aangrenzende onverwarmde ruimte (AOR) wordt de lineaire warmtedoorgangscoëfficiënt gedeeld, aangezien de kelder als buiten beschouwd wordt. Voor de invoer van deze lineaire koudebrug dient bij de categorie gekozen te worden voor ‘eigen waarde’.
Bijvoorbeeld, wanneer voor de lineaire warmtedoorgangscoëfficiënt van een gevelaansluiting met een aangrenzende onverwarmde ruimte wordt uitgegaan van y = 0.15 W/mK, dan dient bij de lineaire koudebrug een y = 0.08 W/mK ingevuld te worden. Dit is belangrijk om te bepalen of de kelder als AOR wordt beschouwd of niet.
Conclusie
De aansluiting van een kelder en het gebruik van SBR-details zijn belangrijke factoren in de berekening van het energieprestatieadvies (EPA) van een gebouw. De kelder kan een positief effect hebben op de thermische isolatie, mits deze geïsoleerd is. De SBR-detail is van belang voor de berekening van de lineaire warmtedoorgangscoëfficiënt en het bepalen van het transmissieverlies. De aansluiting van constructiedelen is belangrijk om te voorkomen dat lineaire koudebruggen dubbel worden meegenomen. Voor een nauwkeurige berekening van het energieverbruik is het daarom aan te raden om de uitgebreide methode te gebruiken, waarbij de lengte van de lineaire koudebruggen en de bijbehorende lineaire warmtedoorgangscoëfficiënt worden ingevuld.
Bronnen
- http://www.novem.nl/defaultdocumentid28025.html
- https://iplo.nl/publish/pages/228127/besluit-bouwwerken-leefomgeving-bbl-en-woning_2.pdf
- https://bouwdetails.archidat.nl/
- https://handbuch-digitalisierung.de/autoren/r_dreier/
- https://www.gq-magazin.de/artikel/threesome-grundregeln
- https://de.wikipedia.org/wiki/Dreiecksbeziehung
- https://gedankenwelt.de/wie-funktioniert-eine-dreierbeziehung/
- https://www.dearchitect.nl/102702/detail-03-meer-sbr-graag
- https://blog.magic-x.ch/dein-ultimative-dreier-abenteuer/
- https://personalitymag.com/2023/08/31/zu-dritt-im-bett-dreier/
- https://www.berliner-kurier.de/liebe/als-paar-einen-dreier-sollte-man-es-wagen.li.2294353
Related Posts
-
De Wereld Draait Door: een kijkje in de geschiedenis van een legendarisch programma
-
De Wereld Draait Door: Een programma met veel invloed en kritiek
-
Interieurontwerp en de invloed van media op de maatschappelijke waarneming
-
Ate de Jong en de invloed van kunst en media op het ontwerp van interieurruimtes
-
Duurzame en vegan kleding: een overzicht van materialen, merken en maatstaven
-
Duurzame Kledingmerken: Een Overzicht van Eerlijke en Milieuvriendelijke Keuzes
-
Duurzame Kelders: Een Duurzame Oplossing voor Extra Ruimte en Functionaliteit
-
Duurzame binnenwanden in kelders: Optimalisatie van ruimtes met duurzame materialen en innovatieve oplossingen