Zorgboerderij ‘t Oolderluk Hoes: een ruimte voor sociale verblijfplek en dagbesteding

De zorgboerderij ‘t Oolderluk Hoes in Holtheme, gelegen in het Vechtdal op de grens van Overijssel, Drenthe en Duitsland, is sinds 1928 een melkveebedrijf dat inmiddels de 4e generatie omvat. In 2004 werd er op hetzelfde erf een dagbesteding gestart, die later uitgroeide tot een zorgboerderij. De eigenaresse, Fenny Kelder, heeft sinds haar achttiende jaar ervaring op het gebied van ouderenzorg. Ze merkte op dat de zorg in instellingen steeds zakelijker werd en dat ze als verzorgende niet voldoende tijd en aandacht kon geven aan de cliënten. Dit leidde tot het idee om een alternatief te ontwikkelen, namelijk de zorgboerderij ‘t Oolderluk Hoes.

De zorgboerderij biedt dagbesteding aan voor volwassenen vanaf 50 jaar, waarin waardering en respect centraal staan. De cliënten mogen zich veilig voelen en kunnen meewerken, meedenken en genieten van sociale contacten. Daarnaast is er ook begeleiding in de thuissituatie mogelijk, om mantelzorgers te ontlasten. De zorgboerderij heeft ook ervaring met het begeleiden van mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) en Alzheimer. De activiteiten variëren van tuinieren, verzorging van kleinvee, onderhoud van dierenverblijven of tuinmeubilair, schilderen, knutselen, bakken en boodschappen doen. De activiteiten worden aangepast aan de voorkeuren en mogelijkheden van de cliënt.

De zorgvragers die op ‘t Oolderluk Hoes terechtkomen, wonen allemaal nog thuis, vaak met hun partner. De zorgvragers hebben in het verleden minder last gehad van gezondheidsproblemen dan nu. De regels zijn veranderd, en de zorgvragers moeten worden geplaatst en begeleid. Sinds 2016 zijn er meerdere financieringsvormen mogelijk in de zorg, en sinds dit jaar krijgt het bedrijf een zorgvergoeding vanuit de gemeente en niet meer via het persoonsgebonden budget (PGB). De gemeenten Hardenberg en Emmen zijn verantwoordelijk voor de zorgindicaties, en zij stellen ook de vergoeding vast.

De zorgboerderij biedt een gestructureerde, zinvolle en huiselijke dagbesteding, waarin het belangrijk is dat de cliënten zich van betekenis voelen, zich veilig voelen bij ons en dat zij een prettige dag ervaren. Er is voldoende variatie in activiteiten, en er wordt rekening gehouden met de voorkeuren en mogelijkheden van de cliënt. Kwaliteit van zorg staat hoog in het vaandel. Door de vaste taken en regelmaat wordt er structuur geboden. Hierin zal een ieder zoveel mogelijk begeleid en geactiveerd worden.

De zorgboerderij is opgezet met het oog op de laagdrempelige omgang met cliënten. Ze spreken dialect, zodat ze zich gelijk voelen met het team. Tijdens de dagbesteding beginnen de zorgvragers met koffie, waarna ze onder begeleiding aan de slag gaan met de voorbereidingen voor het warme middageten. Door de keuken onderdeel te laten vormen van de ruimte voor de dagbesteding, krijgen de zorgvragers de geuren mee bij het bereiden ervan. De geur doet eten, zegt de zorgboerin. Het melkveebedrijf is onlosmakelijk verbonden aan de zorgtak. Het een kan niet zonder het andere, stelt Gerrit Kelder. Voorheen gold dit nog sterker omdat meer klussen op het melkveebedrijf werden gedaan. Dat is minder geworden, omdat de problematiek van de zorgvragers groter is.

De cliënten werken mee aan de boerderij, bijvoorbeeld door de kippen en de geitjes te voeden, het erf te vegen of het voer van de koeien aan te schuiven. Fenny Kelder zegt dat het gaat om wat ze graag doen en wat de mogelijkheden zijn. Ze zoekt daarbij wegen om om de zorgvragers te stimuleren. Voor het eten is er gelegenheid voor een geheugen- of doespel, zoals sjoelen of een balspel. Daarnaast kunnen ze bijpraten of knutselen bij de warme kachel op de “werkplek” in de nieuwe jongveestal. Ook zijn er mensen die altijd vragen naar het reilen en zeilen op het melkveebedrijf, bijvoorbeeld of er een koe heeft gekalfd.

Gerrit Kelder zegt dat de zorgvragers meewerken, maar ook meeliven. Na het eten gaan ze rusten op de bedden boven en maken ze een wandeling over het erf en door de tuin. Om vier uur gaan ze naar huis. Voor de laagdrempeligheid spreken ze dialect, zodat ze zich gelijk voelen met ons, besluit Gerrit. De zorgboerderij is daarom een ideaal plekje voor cliënten die een betere omgeving zoeken.

De zorgboerderij ‘t Oolderluk Hoes biedt zowel dagbesteding als begeleiding in de thuissituatie aan. Het is een plek waar mensen zich veilig en geliefd voelen. De activiteiten zijn gericht op sociale interactie, lichamelijke inspanning en creatieve uitdagingen. De combinatie van landbouw en zorg maakt van de zorgboerderij een unieke plek, waarin de cliënten zich kunnen ontwikkelen en hun eigenwaarde terugvinden.

Activiteiten en dagindeling

De dagbesteding begint meestal met koffie en ontmoeting met andere cliënten. Vervolgens wordt er gewerkt aan het bereiden van het middagmaal, waarbij de geuren van de keuken een rol spelen. Daarna zijn er verschillende activiteiten, zoals tuinieren, het verzorgen van kleinvee, onderhouden van dierenverblijven of tuinmeubilair, schilderen, knutselen, bakken en boodschappen doen. Er is ook ruimte voor gesprekken, spelletjes en rust.

Na het eten is er ruimte voor rust, wandelingen en het delen van ervaringen. De cliënten mogen zich veilig voelen en kunnen genieten van sociale contacten. De activiteiten zijn afgestemd op de voorkeuren en mogelijkheden van de cliënt, zodat iedereen zich betrokken voelt. De structuur van de dag wordt gegeven door vaste taken en regelmaat, waardoor er ruimte is voor begeleiding en activiteiten.

Sociale interactie en ondersteuning

De zorgboerderij biedt een ruimte waarin sociale contacten worden uitgebreid. De cliënten kunnen met elkaar communiceren, met de boer of veearts spreken, en deel uitmaken van een gemeenschap. Dit is belangrijk voor het gevoel van eigenwaarde en betekenis. De cliënten voelen zich veilig en worden met respect en waardering bejegend. Er wordt gekeken naar de behoeften van de individuen, zodat iedereen zich aangepast voelt.

De zorgboerderij biedt ook begeleiding aan mantelzorgers, die vaak een zware last dragen. Door de cliënten te ontlasten, kunnen mantelzorgers zich richten op hun eigen leven en de zorg te delen met anderen. De combinatie van landbouw en zorg maakt van de zorgboerderij een unieke plek, waarin de cliënten zich kunnen ontwikkelen en hun eigenwaarde terugvinden.

Locatie en contactgegevens

De zorgboerderij ‘t Oolderluk Hoes is gelegen in Holtheme, ten noordoosten van Hardenberg. De locatie is goed bereikbaar en ligt op de grens van Overijssel, Drenthe en Duitsland. De boerderij heeft een lange geschiedenis en is inmiddels in de 4e generatie. De eigenaresse, Fenny Kelder, is vanaf haar achttiende jaar werkzaam in de ouderenzorg. Ze heeft ervaring met het werken in instellingen, maar merkte op dat de zorg daar steeds zakelijker werd. Dit leidde tot het idee om een alternatief te ontwikkelen, namelijk de zorgboerderij.

Voor meer informatie over de zorgboerderij en de activiteiten kan er contact opgenomen worden met Fenny Kelder. De contactgegevens zijn als volgt:

  • Adres: Doorbraakweg 53, 7787 EP Holtheme
  • Telefoon: 0524 - 56 23 53
  • E-mail: [email protected]

Bronnen

  1. Zorgvraag steeds zwaarder
  2. Fennigje (Fenny) van de Velden - Kelder
  3. Contactgegevens zorgboerderij ‘t Oolderluk Hoes
  4. Zorgboerderij ‘t Oolderluk Hoes
  5. Zorgvraag op boerderij steeds zwaarder
  6. De boerderij in het Vechtdal

Related Posts