Afstand tussen riolering en gevel: technische richtlijnen en aanbevelingen

De afstand tussen riolering en gevel is een cruciaal aspect bij het ontwerpen en aanleggen van binnenrioleringen. Dit onderwerp wordt in meerdere bronnen aangesneden, met name in het kader van technische voorschriften en praktische aanwijzingen voor installateurs. In dit artikel worden de belangrijkste informatie en richtlijnen op een overzichtelijke manier opgesomd, gebaseerd op de beschikbare gegevens.

Afstand tussen riolering en gevel: technische vereisten

In de bronnen wordt duidelijk gemaakt dat er specifieke afstandsen zijn die gerespecteerd moeten worden bij het aanbrengen van rioleringen in relatie tot gevels. De afstand tussen de riolering en de gevel moet voldoen aan bepaalde eisen, zodat er geen problemen ontstaan met stankafsluiters of andere ongewenste effecten. Deze afstand is van belang voor het voorkomen van luchtvervuiling en het vermijden van schade aan de gevel.

Afstand bij lagergelegen dak

Een belangrijk punt is dat als de ventilatie-invoer van de ventilatiesysteem ten minste 1 meter lager ligt dan de uitmonding van de ontspanningsleiding, de afstand minimaal 3 meter moet zijn. Dit is vanwege de luchtstroom die uit het riool komt en die in de lucht kan terechtkomen. De afstand van 3 meter zorgt ervoor dat de lucht al voldoende verdund is om geen stankoverlast meer te veroorzaken.

Afstand bij een normaal dak

Als de openingen in hetzelfde dakvlak liggen of de uitmonding van de ontspanningsleiding lager ligt dan de toevoeropening voor ventilatielucht, moet de afstand tenminste 6 meter zijn. Dit is belangrijk om te voorkomen dat de stank van het riool naar de ventilatiesysteem komt. Sterke wind kan namelijk de stank naar de ventilatie-invoer blazen, maar als de afstand voldoet aan de norm, zal de vervuilde lucht voldoende verdund worden voordat die de invoer bereikt.

Invloed van afstand op functie van riolering

De afstand tussen riolering en gevel heeft ook invloed op de werking van het rioleringssysteem. Het is belangrijk om te zorgen dat de riolering voldoende ruimte heeft om te functioneren, zonder dat er problemen ontstaan met onder- en overdruk in het systeem.

Beluchters en ontspanningsleidingen

In de bronnen wordt verwezen naar het gebruik van beluchters en ontspanningsleidingen om de onder- en overdruk in het rioleringssysteem te nivelleren. Het plaatsen van een beluchter op de sifons/stankbochten kan helpen bij het regelen van de druk in de leidingen. Daarnaast zijn er ook speciale Sovent T-stukken die kunnen worden gebruikt bij aansluitingen op de gemeenschappelijke standleiding.

Invloed van temperatuurverschillen

PVC-leidingen hebben een grote uitzettingscoëfficiënt. Bij een temperatuurverschil van ongeveer 60°C kan over 10 meter een lengtetoename van ongeveer 3,5 cm optreden. Dit moet worden meegenomen in de aanleg van de riolering, door niet te starre bevestigingen en indien nodig het toepassen van expansiestukken.

Praktische richtlijnen voor installateurs

De bronnen geven ook praktische aanbevelingen voor installateurs bij het aanbrengen van rioleringen. Deze richtlijnen zijn van belang om technische fouten te voorkomen en het systeem goed te laten functioneren.

Minimale afstand tussen liggende aansluitingen

In de bronnen wordt aangegeven dat de afstand tussen de aansluitingen op de verzamelleiding minimaal vijfmaal de diameter moet zijn van de (verzamel)leiding. Dit is van belang bij badkamers waar meerdere sanitaire toestellen staan opgesteld. Een toiletspoeling is namelijk een korte, maar heftige spoeling. Daardoor zijn er regels voor een minimale afstand tussen de liggende aansluitingen.

Aansluiting binnenhuisriolering op buitenriolering

Bij de aansluiting van binnenhuisriolering op buitenriolering moet rekening worden gehouden met de verwachte grondinklinking. Grondleidingen moeten zo diep liggen dat de vorst geen invloed heeft op de leidinginhoud. De bovenzijde moet minimaal 50 cm onder maaiveld liggen. Bij veengrond en een opgebrachte zandlaag die op een veenlaag rust, kan de grond zakken. Dit kan problemen opleveren bij de aansluiting van de buis in de muren.

Aanbevelingen voor woningen

Voor woningen is een afschot van 0,5 tot 1 cm per meter gebruikelijk. Bij lange afstanden en weinig beschikbare ruimte kan dit problemen geven. Extra ontstoppingsstukken, etc. kunnen dan nodig zijn. Daarnaast is het belangrijk om de luchtdruk in het rioleringssysteem te controleren, zodat de stankafsluiters niet leeggezogen worden.

Conclusie

De afstand tussen riolering en gevel is een belangrijk onderdeel van het ontwerp en de aanleg van binnenrioleringen. Er zijn technische richtlijnen en praktische aanbevelingen die moeten worden gevolgd om problemen te voorkomen en het systeem goed te laten functioneren. De afstand moet voldoen aan bepaalde eisen, zodat er geen stankoverlast ontstaat en de werking van het rioleringssysteem wordt gewaarborgd. De praktische aanbevelingen voor installateurs zijn van groot belang om fouten te voorkomen en de werking van het systeem te waarborgen.

Bronnen

  1. https://onlinecompass.net/nl/distance-calculator
  2. https://routeplanner.info/afstand-meten/
  3. https://www.ew-installatietechniek.nl/artikelen/11-veelgemaakte-fouten-bij-binnenriolering
  4. https://afstand-berekenen.nl/
  5. http://nl.afstand-meten.himmera.com/zoeken/
  6. https://berekenafstand.nl/
  7. https://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR9987
  8. https://berkela.home.xs4all.nl/installaties/installaties%20riolering.html
  9. https://installateurszaken.nl/de-juiste-afstand/

Related Posts