Afvoer riolering gemeente: verantwoordelijkheden, aansluitingen en onderhoud
De afvoer van riolering, met name in het openbare deel, vormt een cruciale rol in het stedelijke waterbeheer. De gemeente heeft hierin verschillende verantwoordelijkheden, die worden geregeld op basis van wetgeving, regelgeving en praktische uitvoering. In dit artikel wordt ingegaan op de verantwoordelijkheden van de gemeente, de aansluiting van particuliere rioleringen, het onderhoud en de aanvraag van vergunningen. Daarnaast worden de rol van de bewoner en de mogelijkheid tot aansprakelijkstelling van de gemeente behandeld.
Verantwoordelijkheden van de gemeente bij de riolering
De gemeente draagt zorg voor het openbare rioleringssysteem, waaronder het opslaan, transporteren en zuiveren van afvalwater, regenwater en grondwater. De verantwoordelijkheid van de gemeente omvat drie wettelijke zorgplichten, namelijk:
- Het verzamelen en transporteren van huishoudelijk afvalwater naar een zuiveringsinstallatie.
- Het verzamelen en verwerken van afvloeiend regenwater, mits het niet van de perceeleigenaar verwacht mag worden dat dit zelf gedaan wordt.
- Het nemen van maatregelen tegen structureel nadelige gevolgen van de grondwaterstand, mits dit doelmatig is.
De gemeente is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het hoofdrioolstelsel, inclusief de putten en kolken. Deze structuur is van groot belang om de afvoer van afvalwater en regenwater te waarborgen. Daarnaast heeft de gemeente het recht om in te grijpen bij verstoppingen of storingen in het openbare riool, mits de oorzaak van de verstopping in het gemeentelijk gedeelte ligt.
Aansluiting van particuliere rioleringen
Voor het aansluiten van een particuliere riolering op het gemeentelijke openbare rioleringssysteem is een aansluitvergunning nodig. Dit geldt voor elke afzonderlijke aansluiting of wijziging van de aansluiting. De vergunning kan worden aangevraagd via een formulier, zowel schriftelijk als digitaal. De gemeente bepaalt welke leidingen aanwezig zijn, en de aansluiting dient op de juiste manier te worden uitgevoerd.
Het aansluitpunt vormt het punt waar het particuliere riool wordt aangesloten op het openbare riool. Dit punt geeft ook het juridisch overdrachtspunt aan van het risico en beheer. Voor verschillende typen rioleringssystemen (zoals vrijverval, druk- en vacuümriolering, en CAD-systeem) zijn verschillende varianten van het aansluitpunt van toepassing. De definitie van het aansluitpunt moet duidelijk zijn om verwarring te voorkomen.
Onderhoud en calamiteiten
Het onderhoud van de openbare riolering wordt door de gemeente uitgevoerd. Dit omvat het inspecteren en oplossen van verstoppingen, het repareren van beschadigde leidingen en het voorkomen van verzanding. Bij verstoppingen die in het gemeentelijke deel van het riool plaatsvinden, is de gemeente verantwoordelijk voor de kosten. Bewoners moeten bij problemen met hun eigen riolering zelf zorgen voor oplossing en betaling van de kosten.
Bij calamiteiten, zoals verstoppingen of storingen in het openbare riool, is er een specifieke regeling. De rechthebbende moet eerst vaststellen waar de storing zich in de aansluitleiding bevindt. Bij een constatering dat de storing in de perceelsaansluitleiding zit, kan de gemeente worden geïnformeerd om de storing of verstopping op te heffen. De gemeente is verplicht om binnen een redelijke termijn de storing te verhelpen.
Verantwoordelijkheden van de bewoner
De eigenaar van een woning of bouwwerk is verantwoordelijk voor de aanleg en het onderhoud van de aansluitleiding op het rioleringssysteem. Dit geldt ook voor het ontstoppen, repareren en vervangen van de aansluitleiding. De bewoner moet zorgen voor een goed onderhouden particulier riool, zodat er geen verstoppingen ontstaan. Het is belangrijk om de riolering goed te gebruiken, namelijk alleen voor de drie p’s: poep, plas en papier. Vet, olie, doekjes, vast afval, medicijnen en chemisch afval mogen niet door de wc of gootsteen.
Daarnaast moet de bewoner zorgen voor het voorkomen van verzanding van het openbare riool tijdens bouw- of sloopwerkzaamheden. Dit kan worden gedaan door de aansluiting goed af te sluiten en zand en andere vreemde stoffen te voorkomen. Indien de eigenaar niet voldoet aan de zorgplicht, heeft de gemeente de bevoegdheid om de aansluiting tijdelijk of definitief af te sluiten en de kosten te verhalen op de rechthebbende.
Aansprakelijkstelling van de gemeente
Bij verstoppingen in het openbare riool, die ontstaan door onjuist gebruik van de particuliere aansluiting, worden de gemaakte kosten bij de eigenaar in rekening gebracht. Als de oorzaak van de verstopping bij de gemeente ligt, zoals door verzakking, kan de eigenaar de gemeente aansprakelijk stellen voor de kosten. Dit kan alleen als er iemand namens de gemeente aanwezig is geweest om de oorzaak vast te stellen. De gemeente moet de schade aanrekenen en het bedrag achteraf verhalen op de gemeente.
Aansluitvergunning en regelgeving
Voor het aanleggen of wijzigen van een aansluiting op de gemeentelijke riolering is een aansluitvergunning nodig. De gemeente stelt regels op voor het aanleggen van aansluitingen, waaronder het type riolering, de locatie van het aansluitpunt en de vereisten voor het afsluiten van de aansluiting. De vergunning kan worden ingetrokken wanneer bepaalde voorwaarden niet zijn nagekomen, zoals het niet gebruiken van de vergunning gedurende twaalf maanden, onjuiste gegevens in de aanvraag, of het lozen van ontoelaatbare stoffen.
Conclusie
De afvoer van riolering is een cruciale functie in het stedelijke waterbeheer. De gemeente draagt zorg voor het openbare rioleringssysteem, waaronder het verzamelen, transporteren en zuiveren van afvalwater, regenwater en grondwater. De aansluiting van particuliere rioleringen op het gemeentelijke systeem vereist een aansluitvergunning, en de eigenaar is verantwoordelijk voor het onderhouden van de aansluitleiding. Bij verstoppingen in het openbare deel van het riool is de gemeente verantwoordelijk voor de kosten, terwijl de eigenaar verantwoordelijk is voor het oplossen van verstoppingen in het particuliere gedeelte. De regelgeving en wetgeving geven aan welke verantwoordelijkheden de gemeente en de bewoner hebben, en hoe deze kunnen worden uitgeoefend.
Bronnen
Related Posts
-
Asbestverwijdering en riolering: Veiligheid, kosten en technieken
-
Riolering aanleggen in Zwolle: Een duurzame oplossing voor moderne woningen
-
Riolering Kapot in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Verantwoordelijkheden
-
Riolering in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Onderhoud
-
Riolering in de Eikeboomstraat: Herstel, uitdagingen en toekomstplannen
-
Zwembad aanleggen in de tuin: een handleiding voor ouders en educatoren
-
Zwarte vliegjes bij riolering: oorzaken, herkenning en bestrijding
-
Zwart water in de riolering: Wat betekent het en hoe wordt het afgevoerd?