Afschot riolering in de badkamer: Belangrijke tips en aanbevelingen
In de binnenruimte van een woning is het aanleggen van een juist afschot van riolering van cruciaal belang voor een efficiënt functionerend afvoersysteem. Dit is met name van toepassing in de badkamer, waar de afvoer van douches, wastafels en toiletten moet zorgen voor een goede doorstroming van afvalwater. In dit artikel worden de belangrijkste aspecten van het aanleggen van een afschot in de badkamer behandeld, inclusief aanbevelingen, technische specificaties en veel voorkomende fouten.
Belang van het afschot in de riolering
Een afschot in de riolering zorgt ervoor dat afvalwater vanuit het hoogste punt van het systeem naar het laagste punt stroomt. Dit gebeurt door de zwaartekracht, waardoor het niet nodig is om extra pompen of afzuigingen te gebruiken. In de badkamer is een juist afschot van groot belang, omdat de afvoer van douches, wastafels en toiletten hierdoor efficiënter en sneller kan worden gerealiseerd.
Voor een correcte afvoer is een afschot van minimaal 0,5 cm per meter aan te houden. Volgens de richtlijnen van NEN 3215 moet het afschot van liggende verzamelleidingen voor afvalwaterrioleringen tussen 5 mm/m en 20 mm/m liggen. In de praktijk wordt vaak geadviseerd om een afschot van 10 mm/m aan te houden. Dit is gemakkelijk te onthouden en geeft enige marge ten opzichte van het minimum-afschot. Bij liggende leidingen van keukens is het gebruikelijk deze een afschot van 20 mm/m te geven om zo veel mogelijk te voorkomen dat vet neerslaat op de binnenkant van de buis.
Aanleg van het afschot in de badkamer
Bij het aanleggen van het afschot in de badkamer is het belangrijk om rekening te houden met de locatie van de afvoerputjes en het verloop van de vloer. De vloer moet lichtjes richting het afvoerputje lopen, zodat het water efficiënt kan worden afgevoerd. Dit wordt ook wel het "afschot" genoemd. Soms liggen de vloertegels verkeerd waardoor het water de verkeerde kant op loopt (tegenschot). Het kan ook zijn dat het afvoerputje te hoog ligt, waardoor het water niet kan wegstromen.
In de badkamer is het aan te raden om rekening te houden met de afvoer van de douches, wastafels en toiletten. Voor de afvoer van een douchegoot wordt een diameter van 50 mm aanbevolen, terwijl het toilet een diameter van 110 mm nodig heeft. De afvoerleidingen moeten op het juiste afschot worden gelegd, zodat het afvalwater efficiënt kan worden afgevoerd.
Veelvoorkomende fouten bij het aanleggen van het afschot
Er zijn verschillende veelvoorkomende fouten bij het aanleggen van het afschot in de badkamer. Een van de meest voorkomende fouten is het verkeerd aanbrengen van het verloopstuk. Bij overgangen naar een andere diameter bij een liggende leiding moeten excentrisch verloopstukken worden toegepast om de overgang mogelijk te maken. Het gebeurt nogal eens dat de monteur zo’n verloopstuk niet of onjuist aanbrengt. De monteur zal geneigd zijn het verloopstuk met de gelijke onderkant op de vloer te leggen omdat de leiding dan stabieler ligt, maar juist de bovenkant moet gelijk zijn. Want aan de bovenkant in de leiding moet de lucht vrij kunnen stromen en niet door de ongelijkheid van het verloopstuk worden geremd.
Een andere veelvoorkomende fout is het niet voldoen aan de minimale afstand tussen de liggende aansluitingen. Het toilet is het meest bepalende toestel voor volumestromingen. Daarom gelden er regels voor een minimale afstand tussen de liggende aansluitingen. De afstand tussen de aansluitingen op de verzamelleiding moet minimaal vijfmaal de diameter zijn van de (verzamel)leiding. Ook is het belangrijk om te zorgen dat het toilet het laatste aansluitpunt is in de badkamer. Vanwege de heftigheid van de closetspoeling mogen stroomopwaarts geen andere sanitairtoestellen worden aangesloten.
Belang van het ontluchten van het rioleringssysteem
Het ontluchten van het rioleringssysteem is een belangrijk onderdeel van rioleringsontwerp en -beheer. Ontluchtingssystemen in een rioleringssysteem dienen verschillende doelen, waaronder het voorkomen van vacuüm, het verminderen van geurhinder en het bevorderen van een efficiënte stroming van afvalwater. Ontluchting wordt meestal bereikt door het installeren van speciale rioolontluchtingsleidingen of ventilatieschachten op strategische punten in het rioleringssysteem.
Afvoerleidingen en de juiste diameter
De diameter van de afvoerleidingen is van groot belang voor een efficiënt functionerend rioleringssysteem. Voor de afvoer van een douchegoot wordt een diameter van 50 mm aanbevolen, terwijl het toilet een diameter van 110 mm nodig heeft. Wanneer er meerdere afvoerpunten samenkomen is er een grotere diameter pvc buis nodig doordat de benodigde af te voeren capaciteit groter wordt. De diameter van de rioolbuis wordt bepaald door de hoeveelheid water die er op geloosd wordt. Een afvoer van een wastafel heeft bijvoorbeeld een kleinere diameter dan een toilet.
Aanbevelingen voor het aanleggen van het afschot
Bij het aanleggen van het afschot in de badkamer is het belangrijk om rekening te houden met de locatie van de afvoerputjes en het verloop van de vloer. De vloer moet lichtjes richting het afvoerputje lopen, zodat het water efficiënt kan worden afgevoerd. Dit wordt ook wel het "afschot" genoemd. Soms liggen de vloertegels verkeerd waardoor het water de verkeerde kant op loopt (tegenschot). Het kan ook zijn dat het afvoerputje te hoog ligt, waardoor het water niet kan wegstromen.
Conclusie
Het aanleggen van een juist afschot in de badkamer is essentieel voor een efficiënt functionerend rioleringssysteem. De vloer moet lichtjes richting het afvoerputje lopen, zodat het water efficiënt kan worden afgevoerd. De diameter van de afvoerleidingen is van groot belang voor een efficiënt functionerend rioleringssysteem. Er zijn verschillende veelvoorkomende fouten bij het aanleggen van het afschot, zoals het verkeerd aanbrengen van het verloopstuk of het niet voldoen aan de minimale afstand tussen de liggende aansluitingen. Het ontluchten van het rioleringssysteem is belangrijk voor het voorkomen van vacuüm en het verminderen van geurhinder.
Bronnen
Related Posts
-
Asbestverwijdering en riolering: Veiligheid, kosten en technieken
-
Riolering aanleggen in Zwolle: Een duurzame oplossing voor moderne woningen
-
Riolering Kapot in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Verantwoordelijkheden
-
Riolering in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Onderhoud
-
Riolering in de Eikeboomstraat: Herstel, uitdagingen en toekomstplannen
-
Zwembad aanleggen in de tuin: een handleiding voor ouders en educatoren
-
Zwarte vliegjes bij riolering: oorzaken, herkenning en bestrijding
-
Zwart water in de riolering: Wat betekent het en hoe wordt het afgevoerd?